Jays släpper taget

Test: U-Jays Wireless

U-Jays Wireless är inte utan problem, men avsaknaden av sladd är inte ett av dem.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
6/10
Batteritiden
Komforten

Svenska Jays har tagit steget till trådlösa lurar med U-Jays Wireless, som är en Bluetoothversion av deras tidigare bygelversion U-Jays. För att vara bygellurar känns de rätt lätta och smidiga, om än inte hoprullbara som vissa bygellurar är. De sitter bekvämt och bra på mitt huvud, men trycker lite hårt om överdelen av mina öron för min smak, och det blir ömt efter ett tag. Mina öron är hyperkänsliga, så att jag blir öm betyder inte så mycket.

I förpackningen finns utöver lurarna en laddsladd (mikro-usb) och en 3,5 mm-sladd med vilken du kan använda lurarna utan bluetoothanslutning om till exempel batteriet är urladdat. Med sladd är lurarna helt passiva och får användas i miljöer där radioutrustning inte är tillåten. Det kan vara värt att nämna att lurarna inte är försedda med digital brusreducering.

Ljudet i U-Jays Wireless är bra utan att vara fantastiskt. Det är ett neutralt ljud utan några upplevda överbetoningar på bas eller diskant, som återger detaljer bra, men det ger inte den rumslighet och detaljseparation som ett par riktigt påkostade hörlurar kan ge. Hopparningen med mobilen går enkelt och smärtfritt, och headsetet är sedan bra på att hålla reda på sin förbindelse. Använder du inte headsetet på länge stänger det av sig och du slår på det igen genom att hålla in den enda knappen en stund.

Jays anger en batteritid på 25 timmar, och just batteritiden är nog det jag tycker är trevligast med U-Jays Wireless. Jag använder det en hel del både till musik och för att titta på film innan jag lyckats tömma det, så uppgiften om 25 timmar stämmer nog.

Förutom den enda knappen styrs headsetet med touchkontroller på höger kåpa. Du trycker för att pausa eller återuppta uppspelningen, sveper upp eller ner för att justera volym, och åt sidorna för att byta låt. Att pausa musiken är en funktion man måste lära sig hantera, för det tar nästan en sekund innan trycket får effekt, och blir du otålig och försöker igen börjar musiken spelas upp igen eftersom du först pausat och sedan återupptagit uppspelningen. Det här är en begränsning i Bluetooth snarare än i dessa lurar.

Däremot upplever jag touchkontrollerna som väldigt… lättretliga. Jag klarar knappt av att ta av mig lurarna utan att musikuppspelningen sätter igång, och har jag ingen pågående uppspelning letar den upp det jag lyssnade på sist. En gång sätter till och med lurarna igång att spela musik när de ligger på skrivbordet och jag inte rört dem på flera minuter, förmodligen för att någonting kom åt touchkontrollerna.

För att slippa detta kan du låsa touchstyrningen genom att dubbeltrycka på knappen. Får du rutin på det löser detta problemet, men det känns som det inte borde behövas.

Jag blir som sagt fort öm i öronen av att ha ett par bygellurar på mig, och därför vill jag gärna kunna ta av mig dem när jag är på språng. U-Jays går som nämnt inte att rulla ihop, och när jag försöker hänga dem om halsen blir det väldigt bängligt och obekvämt, och jag utgår från att det inte ser klokt ut eftersom folk stirrar på mig på tunnelbanan. Dessutom kommer hakan åt touchkontrollerna så att musiken drar igång igen.

Jag märker till slut att jag drar mig för att ta med mig lurarna när jag ska ge mig ut eftersom jag inte har någon stans att göra av dem när jag inte vill ha dem på mig, och får därför konstatera att u-Jays Wireless inte är för mig. Därmed inte sagt att de inte är för dig heller, men prova innan köp, både över öronen och om halsen.

Betyg:
6/10

u-Jays Wireless

Typ: Bluetooth-headset
Vikt: 225 gram
Batteritid: 25 timmar
Färg: Svart eller vit med detaljer i guld eller silver
Pris: 1800 kr
Batteritiden
Komforten