https://www.mobil.se/nyheter/test-visar-att-google-home-svarar-mest-ratt-av-alla-ai-hogtalare
566384
Nyheter
Kallar det för iq-test

Test visar att Google Home svarar mest rätt av alla AI-högtalare

Loup Ventures har låtit genomföra ett test av hur korrekt olika AI-högtalare svarar på frågor. Och det var Googles Home Mini som plockade hem guldmedaljen.

Riskkapitalbolaget Loup Ventures är kända för att ägna sig åt ganska omfattande studier på techområdet. Och nu har man låtit genomföra ett test av hur bra ett antal olika AI-högtalare är på att besvara frågor. Ett liknande test av AI-assistenter genomfördes tidigare i år, och även om det förstås är ett snarlikt test så skiljer sig ändå resultaten en del om man jämför med AI-assistenter i en mobil enhet. Google Assistent-baserade Google Home Mini vann dock inte helt oväntat även i det här testet, inte bara totalt sett utan även i varje kategori förutom en. 

Homepod överraskade

I testet ställde man 800 frågor till högtalarna. Google Home Mini-enheten svarade rätt i 88 procent av fallen, vilket utan tvekan är en ganska imponerande siffra. Mer förvånande var att Apples Homepod-högtalare plockade hem andraplatsen med 75 procent korrekta svar, en tydlig indikation på att Apples arbete med att förbättra sin utskällda assistent Siri tycks gå framåt. Amazons Echo-högtalare landade på bronsplats med 73 procent korrekta svar. Vilken enhet man testade Microsofts Cortana med framgår inte, men däremot att den högtalaren placerade sig sist med 63 procent. Det är värt att påpeka att det förstås finns mängder av andra användningsområden för AI-högtalare än att ställa frågor till dem, och att Google är bäst skickade på att besvara frågor borde rimligen inte vara särskilt förvånande.