Förbluffande stor skillnad

Test visar att mörkt läge faktiskt sparar en hel del batteri

Det där med att mörkerlägen skulle göra att du sparar en massa batteri på din telefon, är det bara snack? Nej, inte när det gäller Iphone XS Max, i alla fall.

Publicerad Uppdaterad

Mörkerlägen har svept in som en av årets tydligaste trender i smartphonevärlden. Nu ska alla erbjuda appar och gränssnitt i mörkt utförande. Det finns många argument för saken: Ett är att det ser snyggt ut. Det är det minst viktiga. Ett annat är att mörkerlägen förbättrar läsbarheten och överskådligheten vid dunkla förhållanden. Det är väl ärligt talat kanske lite si och så med det också och forskning kring läsbarhet är inte nödvändigtvis till det mörka lägets fördel. Det tredje och klart viktigaste argumentet är att telefoner med OLED-skärmar skulle spara batteri om man använder mörka appar och gränssnitt. Detta då OLED-skärmar är kapabla att stänga ned pixlar helt och hållet om de ska visa svart färg. Och ju mindre av skärmytan som används, desto mer batteri sparar man förstås. Eller? Youtubekanalen Phonebuff bestämde sig för att testa saken, och resultatet förvånar faktiskt en smula. 

I testet används två Iphone XS Max-telefoner som båda kör IOS 13, den ena med mörkerläget aktiverat och den andra i klassiskt ljust läge. Testet genomfördes enbart med den normala ljusstyrkan 200 nits, något som vi givet vår långa tid i mörker här uppe i norr kanske inte använder riktigt lika intensivt som man gör i andra delar av världen. Men ändå. Den telefon som körde ljust läge lade ned verksamheten när den telefon som använde mörkerläget fortfarande hade hela 30 procent batteri kvar. Så om du har en telefon med en OLED-skärm så finns med andra ord all anledning att faktiskt se över huruvida det finns appar och gränssnittsalternativ med mörkerlägen. Om skillnaden är lika stor även på andra telefoner ska vi förvisso låta vara osagt, men Phonebuffs test är helt klart en fingervisning om vad som gäller. 

Källa