Testad: Neonode N1m

Publicerad Uppdaterad

Skillnaderna mellan N1 och N1m är små. Det handlar egentligen bara om finjusteringar och uppgraderingar. Men det är trevliga sådana som gör N1m till en bra mobil.

Den största uppgraderingen är kameran och kameran är också anledningen till att N1m fått bokstaven m, som enligt Neonode-folket ska betona att N1m har en megapixelkamera, i namnet.

Och visst blir bilderna betydligt bättre med N1m. Borta är även de tråkiga eftersläpningarna som fanns när man sökte motiv. Den medföljande kameraprogramvaran tillåter nu också lite mer än tidigare, exempelvis snabb rotering av tagna bilder och anpassa-till-skärmen. Det är inga jättenyttiga funktioner, men lite kul.

En av de "mindre" uppgraderingarna gäller radiomodulen. Det fungerar nu att ta med sig sin Neonode-mobil även till USA.

En annan ganska obetydlig uppgradering är vibratorn kan det tyckas. Men jag kan meddela att den är efterlängtad av många och att den fungerar utmärkt när man sitter i möte. Vibratorn blev förresten möjlig på grund av den mindre radiomodulen.

En betydligt större uppgradering är att ljudet blivit klart bättre och att det nu är mycket bättre ljud på den du pratar med och att volymen går att höja tillräckligt. En nackdel är dock fortfarande att det ekar lite väl mycket för den som lyssnar på det du säger. Med ett headset är problemet bortblåst.

Det medföljer ett sladd-headset av ganska bra kvalitet - samma som medföljde till N1 faktiskt. Och sladdar får du fortsätta leva med. För de två saker som även N1m saknar är bluetooth och ir. Det är i stort sett det enda negativa med N1m.

Även gränssnittet har fått sig en uppfräschning. Det har tillkommit en del menyval och knappar och för den ovane även en del enkla på-skärmen-instruktioner om hur man hanterar den. Gränssnittet är helt enkelt mer genomtänkt.

Och av någon anledning flyter det på bättre nu, kanske har det att göra med att skärmens känslighet blivit bättre. Det går lite snabbare att manövrera och hantera N1m och det är långt ifrån lika många hängningar av Neno (operativsystemet) än tidigare.

Den nya Neno-versionen som finns i N1m ska förresten kunna laddas ner och användas även i "gamla" N1:an. Man får alltså tillgång till alla nya program även med den gamla modellen.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det mesta fungerar bättre i N1m. Det här är den produkt man skulle ha släppt då N1 släpptes.

N1m innehåller, med få undantag, det man som användare idag kan förvänta sig i en mobil som ligger långt fram i tekniken. Men någon revolutionerande nyhet är det inte, det är en mycket bra produkt... liksom flera andra på marknaden.

Jag tycker det absolut kan vara värt att titta närmare på N1m, och nu kan du ju få känna på den i Aircall-butikerna innan du köper den.

Nenode-hypen är ändå för alltid borta. Trots detta tycker jag det ser bra ut inför framtiden. Utgångsläget ser till och med mycket bra ut; Neonode har en fungerande plattform som man väljer att bygga vidare på och det verkar somom man tjänar pengar. Det ska bli kul att se hur man väljer att bredda produktportföljen. Och när.

Fakta N1m

Typ: trippelband

Mått: 88 x 52 x 21 mm

Vikt: 94 gram

Övrigt: megapixelkamera (1024 x 1024 pixel), tft-skärm på 176 x 220 pixel med stöd för 65 535 färger, SD-minneskort, synkronisering med pc, kalender, telefonbok med 1000 kontakter, vibrator, mp3-spelare (stöd för mp3, wma och wav), videouppspelare, T9, MMS, spel