Fotoexempel och jämförelse

Testat: Så är kameran i Iphone 5

I jämförelsen här är Iphone 4S till vänster, Samsung Galaxy S3 i mitten och Iphone 5 till höger. Du kan se varje individuell bild i sin helhet på de kommande tre bilderna i bildspelet.
En bokhylla i dålig belysning med bilden tagen i befintligt ljus utan fotolampa. Denna bild tagen med Iphone 4S.
En bokhylla i dålig belysning med bilden tagen i befintligt ljus utan fotolampa. Denna bild tagen med Samsung Galaxy S3.
En bokhylla i dålig belysning med bilden tagen i befintligt ljus utan fotolampa. Denna bild tagen med Iphone 5.
Den här bilden som för övrigt är tagen med Samsung Galaxy S3 visar hur ljusstyrkan och vyn i skärmen skiljer sig när man ska ta en bild Iphone 5 till vänster respektive Iphone 4S till höger.
Samma bokhylla, men nu med kamerornas fotolampor aktiverade. I jämförelsen här är Iphone 4S till vänster, Samsung Galaxy S3 i mitten och Iphone 5 till höger. Du kan se varje individuell bild i sin helhet på de kommande tre bilderna i bildspelet.
Bokhyllan nu upplyst med kamerornas fotolampa. Denna bild tagen med Iphone 4S.
Bokhyllan nu upplyst med kamerornas fotolampa. Denna bild tagen med Samsung Galaxy S3.
Bokhyllan nu upplyst med kamerornas fotolampa. Denna bild tagen med Iphone 5.
I jämförelsen här är Iphone 4S till vänster, Samsung Galaxy S3 i mitten och Iphone 5 till höger. Du kan se varje individuell bild i sin helhet på de kommande tre bilderna i bildspelet.
En buske där bäret är i fokus, bilden tagen med Iphone 4S.
En buske där bäret är i fokus, bilden tagen med Samsung Galaxy S3.
En buske där bäret är i fokus, bilden tagen med Iphone 5.
Denna skymningsbild på Johannes kyrka i Stockholm är tagen med Iphone 4S och vi har fokuserat på fönstret på mitten av det högra tornet.
Denna skymningsbild på Johannes kyrka i Stockholm är tagen med Iphone 5 och vi har fokuserat på fönstret på mitten av det högra tornet.
Denna skymningsbild på Johannes kyrka i Stockholm är tagen med Samsung Galaxy S3 och vi har fokuserat på fönstret på mitten av det högra tornet.
Denna bild från Sergels Torg i Stockholm är tagen med Iphone 4S.
Även denna bild från Sergels Torg tagen med Iphone 4S, men med HDR aktiverat i inställningarna.
Denna bild från Sergels Torg i Stockholm är tagen med Samsung Galaxy S3.
Här fotot från Iphone 5 från Sergels Torg i Stockholm.
Samma bild som tidigare, men nu med HDR. Sergels Torg i Stockholm med Iphone 5 i HDR-läge, alltså.

Kolla in bilspelet där vi jämför foton från Iphone 5, Samsung Galaxy S3 och Iphone 4S.

Publicerad Uppdaterad

Vi har tagit med oss nya Iphone 5 på en fotorunda och passat på att ta med oss även Iphone 4S och konkurrenten Samsung Galaxy S3. Den tydligaste skillnaden vi märker mot föregångaren Iphone 4S är att Iphone 5 klarar dåliga ljusförhållanden bättre. Framförallt ser man det i skärmen när man tar bilden, men den resulterande bilden kan vara märkbart brusig.

Särskilt när det gäller bilder utomhus så har både Iphone 4S och Iphone 5 funktionen för HDR och det är användbart framförallt i bilder där himlen gör att det finns både många ljusa och mörka partier i bilden. Vid en hel del tillfällen blir annars HDR-bilden som Iphone presterar sämre än den vanliga bilden, men just när himlen är med i motivet kan HDR vara användbart. I jämförelsen här ovan klarar Samsung Galaxy S3 den mörka miljöbilden från Sergels Torg bäst, men Iphone 4S och Iphone 5 får båda hjälp av HDR-läget.

I makrobilden på det vita bäret på busken har Samsung-telefonen svårt att både fokusera och få med hela färgomfånget, medan de båda Iphone-modellerna klarar det bättre.

Vi har tagit varje bild ett par gånger och sedan valt ut den bästa att visa upp här. Det kan finnas mänskliga faktorer, som att jag skakat lite mer när jag tagit någon bild, men jag hoppas att det ändå ska ge dig en bra bild av vad kameran i Iphone 5 kan prestera. I kommentarsfältet nedan kan du själv berätta hur du tycker kamerorna står sig mot varandra.

Du kan få upp alla bilder i originalstorlek genom att klicka på dem.