Exklusivt

Testat: Så tålig är Samsung Galaxy S7

Vattentålighet är en av nyheterna i Samsung Galaxy S7 och S7 Edge. Nu har tåligheten testats i praktiken.

Publicerad Uppdaterad

Det är försäkringsbolaget Squaretrade som testat tåligheten hos både S7 och S7 Edge och jämfört med Apples båda toppmodeller Iphone 6s och Iphone 6s Plus. Testerna gick till så att man utsatte telefonerna både för vatten under längre perioder och släppte telefonerna i marken för att testa hållbarheten. Det handlade då både om regelrätta släpp och om att telefonerna fick åka runt i en stängd trumma för att utsättas för upprepade fall från mindre höjd.

Klarade vatten, men fick sämre ljud
Resultatet visar att Samsung Galaxy S7 och S7 Edge båda klarar vatten i de utlovade 30-minuterna medan Iphone 6S Plus, som inte marknadsförs som vattentålig, uppvisade fel efter tio minuter under vatten och dog helt efter 24 minuter. Iphone 6S som inte heller marknadsförs som vattentålig klarade vattentestet något bättre men förlorade ljudet helt och fick vatten under skärmen. 

Efter genomfört vattentest upptäcktes också att det påverkade Samsung-telefonerna så de permanent fick sämre ljud.

Iphone 6S bäst i falltest
Ingen av de testade telefonerna utger sig för att vara tåliga när de till exempel tappas i marken, men det hindrar inte användare från att ibland tappa sina telefoner eller Squaretrade från att testa tåligheten. I tummeltrumman som roterar 50 varv per sekund kastats telefonerna runt i 30 sekunder och där var Iphone 6S den enda telefon som överlevde helt oskadad. Skärmen på Iphone 6S Plus splittrades helt och S7 och S7 Edge fick båda skador på bakpanel och smärre sprickor i skärmen.

Fall från högre höjd klarade telefonerna sämre och när Squaretrade släppte telefonerna från knappa två meter (6 fot) sprack skärmen på S7 efter fyra fall och S7 Edge blev oanvändbar efter sju fall när de släppts och landat på hörnet. När S7 tappades med skärmen nedåt splittrades den vid första fallet och S7 Edge vid andra fallet.

Förra årets uppmärksammade böjtest har Squaretrade också genomfört i år och i böjtestet fick S7 Edge exakt samma resultat som föregångaren S6 Edge. Efter Squaretrades böjtest förra året svarade Samsung och kritiserade bolaget dels för att trycket som telefonerna utsatts för skulle vara betydligt mer än vad som uppstår i verkliga situationer  samt att enbart framsidans hållbarhet testats. Senare upprepade Squaretrade sitt test och kom fram till att S6 var den telefon som hade bäst hållbarhet.

I årets böjtest fick alltså S7 Edge samma resultat som S6 Edge. Skärmen sprack vid strax under 50 kilos tryck och drabbades av av omfattande skador vid cirka 77 kilos tryck. Enligt Samsungs tidigare uttalanden skapas cirka 30 kilos tryck när telefonen ligger i bakfickan och utsätts för tryck.

Squaretrade sammanfattar sina test med en poäng där varje telefon får mellan 1 och 10 poäng. Högre poäng är sämre och innebär större risk att telefonerna går sönder i vardagssituationer.

I jämförelsen är Iphone 6S bäst, Iphone 6S Plus sämst och Samsung-telefonerna placerar sig i mitten. Tydligast i jämförelsen är att Samsung S7 och S7 Edge klarar vatten betydligt bättre än Iphone, medan resultaten i övrigt spretar mer. Alla telefonerna får omdömet som innebär att det är medelstor risk att de går sönder i vardagligt användande. Nedan kan du se en film som visar hur testen gått till.