Duell mot Samsung Galaxy S7

Testbilder från kameran i Huawei P9

För tre år sedan tog Huawei kontakt med Leica. Här visar vi några exempelbilder från P9 som är första resultatet av samarbetet mellan Huawei och Leica.

Publicerad Uppdaterad

Under Huaweis lansering av P9 och P9 Plus igår i London fick vi som en av få medier möjlighet att prata med Li Changzhu som är strategi- och teknikansvarig för Huaweis mobilverksamhet. Han berättade att det var han som för tre år sedan tog den första kontakten med Leica och att P9 är starten på ett längre samarbete bolagen emellan. Testbilder från kameran i P9 hittar du längst ner i den här artikeln.

Gårdagens presentation fokuserade till stor del på de dubbla kamerorna i Huawei P9, båda kamerorna då med linser designade av Leica. Utöver själva linserna ska Leica även ha påverkat gränssnittet så att till exempel slutarljudet är plockat direkt från Leicas kameror liksom typsnitt och ikonernas utseende i kameraappen.

Bildprocessorn gör ni själva och Sony levererar kamerasensorerna, så hur involverade har Leica varit i praktiken?
– Leica har varit mycket involverade och våra tekniker har jobbat både tillsammans på vårt huvudkontor i Shenzen och var för sig med tät kontakt. Utöver att Leica designat linserna så har de även medverkat i utvecklingen av bildprocessorn, säger Li Changzhu när vi träffar honom tillsammans med några andra journalister i ett av många provisoriska mötesrum en våning upp från lokalen där Huawei lanserar P9.

Vad är största utmaningen med att utveckla en kamera som den i P9?
– Utan tvekan storleken, vilket ju även är en utmaning för Leica som normalt gör objektiv i helt andra format. Storleken är den främsta utmaningen, men även vikten och kostnaden är viktiga faktorer att ta i beaktning just i mobiltelefoner.

Om P9 nu är det första steget vad blir nästa i ert samarbete med Leica? Vad har du för vision?
– Vi har många idéer. Både om hur man kan utveckla tekniken och marknadsföringen tillsammans.

Hur matchar Leicas och Huaweis varumärken anser du? Vet yngre användare ens vad Leica är för något?
– Nej det är möjligt att de inte gör. Det är ett problem. Leica har ju varit ett ganska nischat varumärke som riktar sig till en liten grupp, men de håller på att bredda sig nu för att attrahera en bredare målgrupp och det passar även oss bra.

Nedan kan ni se ett par bilder tagna med Huawei P9 efter lanseringen i London. Som jämförelse har vi lagt in bilder även från Samsung Galaxy S7. Klicka på bilderna för att se i större format.

Först bilden tagen med Huawei P9:

...och sedan motsvarande tagen med Samsung Galaxy S7:

Bild tagen med Huawei P9:

...samma gata ur Samsung Galaxy S7:s synvinkel:

En matbild tagen med Huawei P9:

...och samma rätt med Samsung Galaxy S7:

Sist ett hus taget med P9:

...och samma motiv med Samsung Galaxy S7: