En god kompromiss

Testrapport: Alcatel One Touch Star

Med tanke på att One Touch Star kostar cirka 2000 kronor verkar Alcatel ha lyckats med att ge mobilen tillräckligt mycket prestanda för att den potentiella målgruppen inte ska bli besvikna.

Publicerad Uppdaterad

Den ser ut som en avkomma från en Iphone och en Samsung Galaxy Ace, i sig är det ingen dålig utgångspunkt. Även om luren till mestadel består av plast och inte borstat metal som den försöker efterlikna så ger den fortfarande ett trevligt intryck, både i handen och för ögonen. 

Alcatel One Touch Star går emot trenden med jätteskärmar vilket inte är ovanligt för prisvärda mobiler. Något mer ovanligt i sammanhanget är att skärmen inte är en katastrof. Väldigt ofta finner man att "budget"-mobiler har skärmar som tvingar dig att kisa för att man inte allt för tydligt ska se att skärmen verkar vara hämtad ur ett restlager från tidigt 2000-tal. 

Idols skärm är i och för sig ingenting som kan jämföras med de bästa men den 4 tum stora Amoled-skärmen har fin färgåtergivning, gott med ljusstyrka och fin kontrast. Den stora bristen är upplösningen på 480 x 800 pixel. Tittar man noga så kan man urskilja enskilda pixlar och det är aldrig önskvärt. 

Lagom med förändringar   

En sak som Alcatel gör väldigt bra är förändringarna/tilläggen på operativsystemet. Precis som på andra lurar jag har testat från tillverkaren så känns inte de små tillägen ovanpå Android (4.1.1 i det här fallet) som störande. 

När det kommer till hårdvaran är det ingenting som får en att höja på ögonbrynen. Med 512 megabyte ram-minne och en dubbelkärning processor klockad till 1 Ghz så ska man inte förvänta sig underverk. Mobilen flyter på hyfsat så länge man inte har allt för många appar öppna men så fort man utmanar hårdvaran en aning så märker man att det saknas kraft.

Min största oro har jag inför det minimala lagringsminnet. Med endast 4 gigabyte, varav endast cirka 2 är tillgängligt för användaren, så tar det inte lång tid innan man får problem med att installera nya appar. För film, musik och dokument så kan man komma runt problemet genom att trycka in ett micro sd-minneskort.  

Trots bristerna så verkar Alcatel One Touch Idol vara ett bra alternativ som första mobil till ungen eller som reservmobil för de tillfällen då man inte vågar eller vill ta med sig dyrgripen. Mitt slutgiltiga omdöme väntar jag dock med tills jag haft lite mer tid tillsammans med Star.