Smartphone för under tusenlappen

Testrapport: Lumia 530

Mobil har börjat testa Microsofts ultrabilliga smartphone Lumis 530. Här är våra intryck så här långt.

Publicerad Uppdaterad

Lumia 520 förvandlade Windows Phone till något liknande en framgång i utvecklingsländer. Specifikationerna var blygsamma men priset rätt för dem som inte had råd med en Galaxy S4 eller Iphone. Och den fungerade riktigt bra för sin uppgift.

Med Lumia 530 försöker Microsoft ta konceptet till nästa nivå. Notera, jag skriver inte att de gjort en uppföljare, för i flera avseenden har Lumia 530 faktiskt sämre specifikationer än Lumia 520. Kameran saknar till exempel autofokus och kameraknapp. I gengäld är Lumia 520, fortfarande 1 1/2 år efter lansering, hundra kronor dyrare än den helt nya Lumia 530 som går för 900 kronor i nypris.

Det märks framför allt på skärmen. Ja gud var dålig den är! LCD-skärmar skiftar som bekant färg när du vinklar telefonen olika, och på denna billiga skärm är effekten så markant att skillnaden mellan vänster och höger ögas position räcker för att framkalla effekten. Det orange färgtema jag har på mobilen ser således gult ut på vänster öga och rött på höger. Värst är det med den grå nyans som används flitigt i systemet, till exempel på skärmtangentbordet som bara med lite vinkling blir svart. Det känns lite som jag tittar på en 3D-film med 3D-glasögonen felaktigt påsatta. När vi jämför med Lumia 520 har den mycket mindre jobbig skärm. Effekten blir mindre om man har telefonen i dagsljus eller lägger sig till med vanan att alltid vinkla mobilen lätt åt höger när man använder den, men skärmen är ändå utan tvekan Lumia 530:s största belastning.

Men ändå kan jag inte låta bli att imponeras av den här telefonen. För som smartphone betraktad funkar den, och den funkar bra. Systemet flyter på, inte supersnabbt men man kan inte heller påstå att det laggar. Även grafiktunga spel, de som går att köra på 512 MB minne vilket är förvånansvärt många, fungerar bra utan att hacka. Uppenbarligen är Quallcomms chipset Snapdragon 200 en riktig vinnare när det kommer till att ge klart godkänd prestanda till en billig penning.

Ett fullständigt test av Lumia 530, där vi bland annat bedömer kameran och batteritiden, kommer i slutet av veckan här på mobil.se. Är det något särskilt ni vill att vi ska titta på i vårt test av mobilen? Skriv i kommentarerna!