https://www.mobil.se/nyheter/testrapport-nokia-5
563629
Nyheter
Återkomsten

Testrapport: Nokia 5

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/IMG_4528.JPG?itok=xd9u_pog', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/IMG_4528.JPG?itok=Gw8ytPCR', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/IMG_4528.JPG', w: 2000, h: 1500, title: ' ' },]
Den finns inte i butik ännu men nu har vi börjat testa telefonen som innebär Nokias återkomst.

Visst har vi testat retroluren Nokia 3310 redan, men om den framförallt är till för att skapa uppmärksamhet och få dig att prata om nya Nokia så är det familjen av Androidmobiler som är verkliga huvudspåret.

Många väntar nog på en riktig topplur med Nokias varumärke på men än så länge får det vänta. Nokia 6, Nokia 5 och Nokia 3 är först ut och börjar nu, aningen försenade dyka upp efter att för första gången visats upp under mobilmässan i Barcelona i slutet av februari i år. Den utlovade svenska säljstarten av telefonerna i mitten och slutet av juni har försenats, men nu när vi fått Nokia 5 för test lär det i alla fall inte vara så lång tid innan telefonerna finns till försäljning även här. 

Ett nytt Nokia

Jämför du Nokias främsta mobiltelefoner från förr med vad vi nu får se är det inte mycket utöver logotypen som känns igen. Anledningen är så klart att tillverkaren av dessa nya telefoner är bolaget HMD Global och de har köpt rättigheterna att använda Nokias varumärke för sina telefoner.

Budgetmobil

Nokia 5 ska ta plats på den svenska marknaden med ett rent gränssnitt med få anpassningar. Det är helt enkelt Android som Google tänker sig det med väldigt få anpassningar. Eftersom prislappen är på 2000 kronor handlar det om en budgetmobil och prestandan är därefter. Jag upplever inte att skärmen svarar riktigt så rappt som man önskar och att köra mer krävande appar tar sin tid precis som att starta appar. Du får inte ha bråttom. 

Kamera-arvet

Bildappen i telefonen är Google Foto och faktum är att det inte finns några tillagda appar utöver Googles egna. Kamera har varit en av gamla Nokias främsta styrka, men man ska nog inte vara säker på att nya Nokia i den här formen lyckas föra det arvet vidare.

Nu är visserligen det här ingen påkostad eller profilerad kameramobil men bilderna blir inte mer än okej. Kameraappen har ett fåtal inställningsmöjligheter och du kan välja mellan vanligt foto, Panorama och det som kallas Retusch. Just Retusch-läget finns tillgängligt både i Selfie-läget och när du använder huvudkameran, men det är i selfie-läget det gör skillnad. Där märker jag att funktionen helt smetar ut detaljerna i huden. 

Aluminium

Större delen av telefonen är gjord i aluminium med plastdetaljer på baksidan och så klart glas på framsidan. Tillverkaren lovar att vara flitiga med att uppdatera mjukvaran när Google gör det, men i den här prisklassen är det få saker som gör att telefonen sticker ut i konkurrensen. Konkurrenten Moto E4 med samma prislapp har i alla fall en fenomenal batteritid. 

Ämnen