Molnlagring inkluderad

TheQ vill utmana kameratelefoner

Theqcamera kommer i olika färger. Här mint.
Theqcamera på insidan.
Här ser man de olika knapparna på Theqcamera.
Theqcamera är vattentät och låter en ta bilder under vatten.
Theq Labs molnplattform låter dig ändra kamerans- och delningsinställningar.

Mobilkameror blir allt bättre men det finns en plats för bra uppkopplade kameror. Det tycker svenska startup-företaget TheQ Lab, som nu lanserar en 3G-uppkopplad kamera med stark inriktning mot fotodelning via sociala nätverk, TheQ. Säljstarten är planerad till september.

Publicerad Uppdaterad

– Ja, mobilkamerorna blir allt bättre men de tar fortfarande inga bra bilder i dåligt ljus. Vi har designat en kamera som är mycket enkel att använda, med i stort sett en enda knapp, som tar bra bilder och låter användaren lätt dela med sig av bilderna till sina kontakter, säger Steven Christensen, vd för Theq Lab, till mobil.se

Förutom huvudknappen för att ta bilder finns det fyra valmöjligheter: Inställning, spara och dela, slutare och slutare med blixt.

TheQ, som enheten heter, är på 5 megapixel, vilket kan tyckas vara i lägsta laget, jämfört med såväl andra digitala kompaktkameror som i hämförelse med kameramobiler.

Men detta kompenseras för med hjälp av andra egenskaper. Kameran är vattentät (IP67) och låter en ta bilder under vatten.

Enheten kommer utrustad med fotolampa med åtta ljussegment, f2.4- bländare och vidvinkellins på 24 mm.

Måtten för TheQ ligger på 89 x 55 x 16 millimeter, med en skärm på 2,7 tum. Batteriet är på 800mAh, vilket räcker till cirka 200 bilder. Kameran har ett 2 gigabytes inbyggt minne.

Automatisk uppladdning av bilder via 3G

Kameran överför bilderna, med förenklad geotaggning, automatiskt till Theq Labs molntjänst via 3G (UMTS i 850, 1 900, 2 100 MHz-banden och WCDMA GSM /GPRS/EDGE i 850, 900,1 800, 1 900 MHz-banden).

Man får lagra hur många bilder som helst då företaget inte satt upp något tak på datamängden i molnet. På molnplattformen kan användaren ändra kamerans inställningar.  Bland annat går det att välja till vilka sociala nätverk man vill dela med sig av sina bilder, samt vilket filter man vill använda.

I priset på 199 dollar (cirka 1 300 kronor) ingår däremot inte något dataabonnemang utan man måste inskaffa ett mikro sim-kort.

– Det ingår inte något sim-kort när man köper kameran, utan man måste skaffa sig ett extra sim-kort om man redan har ett dataabonnemang alternativt köpa ett kontantkort för just kameran, säger Steven Christensen. Vi för också diskussioner med olika operatörer för att integrera Theqcamera-tjänsten i det mobila dataabonnemanget. Något som vi hoppas kunna erbjuda senare under hösten, säger han.

Tar man med sig kameran på semestern utomlands så bör man med andra ord tänka på roamingkostnaderna. Christensen anser inte att det är ett problem, vilket vi på Mobilredaktionen inte riktigt håller med om. Roamingpriserna har visserligen gått ner men det är fortfarande dyrt att använda data i utlandet.

Kameran har dock en mini-USB-ingång som gör det möjligt att ladda upp bilder direkt på datorn utan att använda 3G. Wifi erbjuds däremot inte, vilket hade varit ett bra tillägg till 3G och USB-ingången.

Theqcamera lanseras under senare delen av september. Den går idag att förbeställa på TheQ:s webbplats. Intresset bland potentiella kunder och försäljningspartners har varit stort, säger Christensen.

Vi återkommer med fler detaljer när vi fått möjligheten att hårdtesta TheQ. Tills dess kan ni läsa mer om The Q på sajten GigaOm och på bolagets egen webbplats.

Källa