En port för alla

Thunderbolt 3 blir USB-C

Senaste varianten av Thunderbolt blir kompatibel med USB-C.

Publicerad Uppdaterad

Idag finns såväl kontaktstandarderna Thunderbolt som USB 2 eller 3 och USB 3-varianten USB-C för dig som vill koppla in tillbehör, monitorer eller strömförsörja datorn. USB-C är som bekant tänkt att ersätta tidigare USB-varianter för att ge oss en gemensam, kompakt och snabb port.

Nu går Thunderbolt samma väg, eller de gjorde snarare det i somras men nu har första enheten med tekniken kommit ut. Thunderbolt 3 är nämligen helt och hållet kompatibel med USB-C och använder sig därför av samma kontakt. Det gör att du, framöver åtminstone, inte behöver bekymra dig om vad för kontakt luren behöver för att laddas med, datorn behöver för att få ström eller vad skärmen ska kopplas in på eftersom allt funkar på samma kontakt.

Först ut med den här nymodigheten blir Dells XPS-serie som kör på två sådana portar från start. Det framgår inte om de gör som Apple och låter datorn laddas via samma port eller om det är en separat historia, men så snart resterande delar av branschen anpassar sig blir det en ytterst smidig lösning att bara behöva bekymra sig om en sorts kabel för inkoppling.