Stöldskydd kontra stalkerskydd

Tile öppnar för undantag från stalker-skyddet

Spårningsbrickor som Tile och Apples Airtag eller Samsungs Smarttag kan användas för att spåra dina saker när de kommit bort. De kan också användas för att olovandes bevaka andra människor och med ett nytt stöldläge försöker Tile hitta en gyllene medelväg mellan dessa två användningsområden.

Publicerad Uppdaterad

Sätt en spårningsbricka på din väska så kan du få en notis till telefonen om du till exempel glömmer kvar den på en restaurang. Du kan även söka upp dess position från telefonen om du undrar var den är. Detta är legitima användningsområden, men Tile så väl som andra tillverkare av spårningsbrickor har även verktyg för att motverka missbruk. Med sin funktion Scan and Secure kan vem som helst söka i närheten efter okända Tiles. Apple och Samsung har även de motsvarande funktioner där vem som helst kan få hjälp att upptäcka spårningsbrickor i närheten och på det sättet undvika att de används för stalking. Den här säkerhetsfunktionen gör dock även att stöldfunktionen i de här spårningsbrickorna sätts ur spel om tjuven som tagit din väska till exempel enkelt kan söka efter din spårningsbricka och sätta den ur spel så att du inte längre kan spåra din förlorade pryl.

Anti-stöldläge med id-koll

Tiles nya antistöld-läge innebär att användare kan dölja sin Tile från andra så att den inte kan upptäckas. Förutsättningen för att kunna göra detta är att Tile-användaren accepterar villkoren och de inkluderar att användaren måste identifiera sig med tvåfaktorautensiering så att Tile har användarens riktiga identitet. Det här sker genom att du som användare får skicka in bild på id-handling och den jämförs med selfie och Tile säkerställer även att det verkligen är du genom att göra en “Liveness check“ så det inte är möjligt att skicka in en bild på någon annan. Tile hänvisar även till böter på motsvarande 10 miljoner svenska kronor (en miljon dollar) för den som fälls i domstol efter att ha missbrukat funktionen, något som dock knappast kan gälla enligt svensk lag. 

När vi  tittar efter den nya funktionen i Tile-appen är den ännu inte tillgänglig, men funktionen ska vara på väg att rullas ut.

Källa