1
1
https://www.mobil.se/nyheter/till-slut-android-auto-nu-i-sverige
570151
Nyheter
falskt
Koppla Android till bilen – 50 bilmärken, 500 bilmodeller stöds

Android Auto nu officiellt släppt i Sverige – så kommer du igång

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/androidauto.jpg?itok=PD1lfnA0', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/androidauto.jpg?itok=47RVkLa3', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/androidauto.jpg', w: 950, h: 560, title: ' ' },]
Efter vad som känns som dussinet falska antydningar och för tidiga rop av hej ska nu Android Auto till slut finnas i Sverige.

Beskedet kommer från Google, som via en tweet meddelat att Android Auto-appen nu ska finnas tillgänglig i sex nya länder, däribland Sverige, Norge och Danmark.

Appen finns att ladda ner i Google Play, och tanken är att du som förare ska få smarta funktioner som gör det lättare att hålla ögonen på vägen. Appen ger dig ett nytt gränssnitt som du antingen kan få fram genom att koppla ihop telefonen med bilens skärm eller genom att använda telefonen som skärm och koppla samman telefonen med bilens stereo för ljud. Information och appar från telefonen kommer alltså upp i anpassad form på bilens infotainmentskärm.

Google själva kokar ner funktionerna till fyra områden, Google assistenten, navigation, kommunikation och underhållning. Informationen du kan få från röststyrningen är inte revolutionerande i sig, utan det är i kombination med övriga funktioner som gör sig bättre för bilbruk.

Du kan få livevarningar via Maps och Waze om något skulle hända längs din planerade färdväg och du kan se till att hitta restauranger och bensinmackar eller annat du behöver längs vägen via röststyrningen. Funktionen för att att få dina sms upplästa eller själv diktera ett sms finns också, du kan även använda andra chatt-appar som till exempel  Telegram, WhatsApp, Messenger och Hangouts med rösten.

Det finns en lång lista med olika underhållningsappar som också är kompatibla med Android Auto som du kan använda för att lyssna på musik, ljudböcker eller radio medan du kör. Bland dessa hittar vi till exempel Spotify, Sveriges Radio Play. Dessa kan så klart också styras med röstkommandon.

Android auto gör det enklare att komma runt lagen som finns sedan 2018 som gäller att du inte får köra bil och använda en mobiltelefon eller kommunikationsenhet som hålls i handen. Däremot kan det väl vara på sin plats att påpeka att det gäller att använda sitt förnuft, bara för att du inte håller mobilen i handen längre är det viktigt att inte låta mobilen, eller bilens skärm, ta uppmärksamhet från bilkörningen.

Det du behöver för att komma igång är en telefon med Android 6 eller senare, i Android 10 är Auto inbygt så då behöver du inte ladda ner appen. Med en Android som kör Android 10 eller senare är det enda du behöver göra att ansluta telefonen till en kompatibel bilmodell med usb-sladden. Det finns 500 bilmodeller från 50 olika tillverkare som stöds. Hela listan om du är osäker på om din bil har Android Auto-stöd hittar du här. Har du en telefon med Android 9 eller tidigare behöver du först ladda ner appen Android Auto som du hittar här

Brett appstöd

Bland de appar som stöds finns så klart till exempel Googles egna Google Maps, Google Podcasts och Waze, men även till exempel Spotify, Sveriges Radio Play och Facebook Messenger. Fler appar som stöds hittar du i Googles lista här. Vill du veta mer om hur det fungerar kan du läsa om det på Googles svenska Android Auto-sida.

Källa

Ämnen