Han efterträder Steve Jobs

Tim Cook ny chef för Apple

Tim Cook är en person som på många sätt är Steve Jobs raka motsats och den uppenbara frågan är om han kommer att kunna fylla tomrummet efter sin karismatiske företrädare.

Publicerad Uppdaterad

Att Steve Jobs personligen haft mycket stor betydelse för Apples framgångar är det nog ingen som tvivlar på. Däremot råder det delade meningar om företagets framtidsutsikter när nu Jobs har klivit åt sidan och överlämnat chefsposten till den person som han själv utsett till sin efterträdare. 

Tim Cook beskrivs som en lågmäld och jordnära person i motsats till den karismatiske visionären Jobs. Trots de yttre skillnaderna finns också de som menar att skillnaden i praktiken för Apple inte kommer att bli särskilt stor. Under perioder 2004 och 2009 då Jobs varit sjukskriven har Cook också formellt fungerat som vd. 

- Tim har de facto fungerat som vd under en tid och bolaget har varit enormt framgångsrisk, säger Colin Gillis, analytiker på BGC Financial, till nyhetsbyrån Reuters. Gillis fortsätter:

- Visionen och framtidsplanen har inte ändrats.

Cook började på Apple 1998 och kom då närmast från Compaq. Under sin tid på Apple anses han bland annat ha varit ansvarig för Mac-datorernas framgångar på senare år och för att ha ökat vinstmarginalerna genom förändringar av strukturerna för tillverkning och logistik.