Resan handlar inte om chippspionage

Tim Cook på charmoffensiv i Kina efter trög start för Iphone XS

Apples vd Tim Cook befinner sig för närvarande i Kina, ett land som han förvisso besöker titt som tätt. Men den här gången ska Cook vara på en riktig charmoffensiv, inte minst till följd av en sämre Iphone XS-försäljning än väntat i landet.

Publicerad Uppdaterad

Det är förstås affärsrelationerna med Kina i största allmänhet som föranleder att Apples vd Tim Cook nu befinner sig i Kina. Den saken bekräftas inte minst av regeringen i landet, som skriver att man ”vill hitta ömsesidiga fördelar och win-win-lösningar” med den amerikanska it-jätten. Men enligt källor till Washington Post så ska det dessutom finnas andra skäl till att Cook nu är på charmoffensiven i landet, närmare bestämt en trög försäljning för företagets nya Iphone XS-enheter.

Är för dyra

Kina är förstås givet sin storlek en oerhört viktig marknad för Apple, och även en marknad där man skördat stora framgångar med sina mer exklusiva telefonmodeller. Några officiella siffror finns inte, men obekräftade uppgifter gör gällande att försäljningen av de nya XS-enheterna gått oväntat dåligt, något som bland annat tillskrivs det faktum att de helt enkelt kostar för mycket. Det ska bland annat vara enheter från Huawei, Oppo och Vivo som gjort det speciellt svårt i Kina efter att importskatterna på telefonerna ökat krafigt. Kommande Iphone XR förutspås av flera analytiker få en bättre start i landet, givet sitt något lägre pris. 

Källa