Ios 10

Tio nyheter i Ios 10

Inget stort, men många små saker stod på schemat för Ios 10.

Publicerad Uppdaterad

Appen i sig får stöd för förhandsvisning av länkar med både bilder och video (och Apple music). Du kan skicka meddelanden med “osynligt bläck” som mottagaren får skrapa fram. Större emojis, helskärmseffekter (som fyrverkerier), handskrift, emojiförslag och text i rörlig storlek för att understryka saker finns också bland nyheterna.

Det finns en hel del smånyheter också, där möjligheten att köra två tabbar i Safari till ipad får räknas som en av de roligare. Apple släpper även en utbildningsapp till Ipad för att folk ska kunna lära sig Swift, genom främst lärarledda handledningar.

På det stora hela känns det som lite av en kompletteringsuppdatering så att säga. Ingen av funktionerna känns väl helt revolutionerande, utan det är många små saker som vi sett hos andra appar och kanske främst hos Googles produkter tidigare. Många nya småsaker och roliga extrafunktioner som ska göra att Ios 10 inte känns och ser lika stelt ut som tidigare, samtidigt som Appleanvändare inte ska känna att de missar roliga funktioner som Android har. Men trots att frasen “redesigned from the ground up” användes åtskilliga gånger för separata appar och låsskärmen var den helt frånvarande för systemet i sig. Även om Ios fick en rejäl ansiktslyftning för ett par år sedan så är det minst sagt hög tid för det igen eftersom det på många sätt känns som att funktioner staplas på varandra och skapar en rörigare och mer avancerad användarmiljö i onödan (inte för att Android är oskyldig till det heller, men ändå).