Sommartillbehör

Tips: Fyra headset till sommaren

Ska du på utlandsresa i sommar, komma i form, rusta upp sommarstugan eller bara hänga i stadens parker? Oavsett vilket har vi tips på mobiltillbehör.

Publicerad Uppdaterad

Billigt och bra

Ett bluetooth-headset måste inte kosta flera tusen kronor, och att de inte ens behöver vara dåliga om de är billiga är + sport från svenska Defunc beviset på. Headsetet kostar strax över 250 kronor och består av två öronsnäckor med sladd emellan. Öronsnäckorna fäst med en bekväm krok i valfri storlek och är av en konstruktion som släpper in omgivningens ljud vilket är bra i löpspåret.
Ljudkvaliteten vid musiklyssning är överraskande bra, och även för samtal är ljudet helt okej. Dessutom har headsetet utmärkt mottagning och klipper sällan i musikuppspelningen.
Batteritiden är väl kanske headsetets enda egentliga brist, om något är den lite kortare än de uppgivna 7 timmarna. Man kan inte få allt för 260 kronor, men man får väldigt mycket.

Namn: Defunc + sport
Typ: Sportheadset
Batteritid: 7 timmar
Pris: 260 kr

Minimal hjälpreda i spåret

Ska man ut och springa är det skönt att slippa sladdarna till headsetet helt och hållet. Jabra har ett par varianter på helt trådlösa öronsnäckor, och de senaste är Elite 65T och Elite Active 65T. Den billigare Elite 65T kostar 1800 kronor, men för 200 kronor mer får du utöver ett minimalt headset med 5 timmars batteritid och två extraladdningar i etuiet även skydd mot regn och svett i form av IP56-klassning.
Dessutom har Elite Active 65T inbyggd stegräknare, även om den inte är lika avancerad som motsvarande funktion i Jabra Elite Sport som för ytterligare ett par hundralappar adderar pulsmätare till headsetet.

Namn: Jabra Elite Active 65T
Typ: Sportheadset
Batteritid: 5 timmar + 2 omladdningar i etuiet
Pris: 1900 kr

Simma till musik

All träning är roligare med musik, men ska man simma är det svårt att få till. Även om telefonen skulle vara vattentät är normalt inte headsetet det, och bluetooth funkar ju hur som helst inte under vatten samtidigt som man inte vill ha sladdar runt sig när man simmar.

Det här har dock visat sig vara ett lösbart problem. JBL Endurance Dive heter det senaste och billigaste alternativet vi stött på.

JBL Endurance Dive är alltså ett vattentätt bluetooth-headset som du med gott samvete kan ha på dig på simturen, och för att du dessutom ska kunna höra något när du gör det har de en gigabyte inbyggt lagringsminne. Det kan du använda för att tanka över musikfiler eller varför inte ljudböcker till headsetet som då kan spela upp dem utan tillhörande mobil.

Namn: JBL Endurance Dive
Typ: Vattentätt headset med eget musikminne
Batteritid: 8 timmar
Pris: 1000 kr

Slipp flygbullret

Särskilt på längre flygresor kan bullret från flygplansmotorerna vara en plåga, och allt fler skaffar bullerdämpande headset för en behagligare resa. Bose Quietcomfort 35 tänker du kanske nu, och vi tänker inte säga emot, det är ett par fantastiskt bullerdämpande lurar. Men frågan är om inte Sony WH-1000XM2 för ungefär samma pris har ännu bättre bullerdämpning för de verkligt störande miljöerna.

När det gäller musikkvaliteten råder det inget tvivel om att Sonys lurar är snäppet vassare, både i hörlurarnas återgivning och i överföringen från mobilen. Har du en mobil med Android 8.0 eller senare kan du använda Sonys egen LDAC-teknik som ger bästa möjliga ljudkvalitet över bluetooth. Som prisvärt budgetalternativ är föregångarna Sony MDR-1000X nästan lika bra.

Namn: Sony WH-1000XM2
Typ: Bullerdämpande headset
Batteritid: 30 timmar
Pris: 3500 kr