”En hackares dröm”

Tizen fullt av allvarliga sårbarheter

Operativsystemet Tizen läcker som ett såll rent säkerhetsmässigt, hävdar säkerhetsforskare.

Operativsystemet Tizen, som primärt används i mängder av hemelektronik från Samsung, dräller av allvarliga sårbarheter och är mer eller mindre ”en hackares dröm” hävdar säkerhetsexperter.

Publicerad Uppdaterad

Tizen är ett öppet källkodsprojekt och ett mobilt operativsystem som primärt används i kommersiella sammanhang av elektronikjätten Samsung. Förutom att Tizen finns i tv-apparater och smartwatch-enheter från den koreanska tillverkaren, så finns det även Tizen-baserade smartphone-enheter. Totalt finns Tizen installerat på runt 30 miljoner enheter i världen idag. Men säkerhetsexperterna drar nu i nödbromsen, för Tizen har visat sig formligen drälla av allvarliga såbarheter. Inte mindre än 40 olika säkerhetshål har hittats, och vissa av dem är att betrakta som oerhört allvarliga. 

Inte redo för bredare utrullning
Den israeliska säkerhetsforskaren Amihai Neiderman skräder inte orden när det kommer till vad han tycker om Tizen. ”Det kan vara den sämsta kod jag någonsin sett, och det är uppenbart att ingen som vet något om säkerhet har tittat närmare på den” säger han i ett uttalande till Motherboard. En av de sårbarheter som Neiderman upptäckt i Tizen medger att en hackare planterar skadlig kod på enheten och tar över den. Samsung svarade till en början inte på Neidermans mejl om saken, men har nu sagt sig vara fullt redo att samarbeta med Neiderman för att åtgärda problemen.