https://www.mobil.se/nyheter/tre-blir-f-rst-ut-med-volte
562677
Nyheter
VoLTE

Tre blir först ut med VoLTE

Samtal över 4G-nätet kommer till Tres kunder i Sverige först.

Det känns lite som att svenska operatörer tar en teknik i taget. Förra året var det snabbare surf med carrier aggregation, eller 4g+ som det står i mobilen, som det handlade om. I år ser det ut att bli VoLTE som är grejen, och operatören Tre är först ut.

Till en början handlar det om ett beta-test av tjänsten, dit användare kan anmäla sig här, och som drar igång den första februari. Exakt när tjänsten kommer att släppas fritt till alla Tres kunder är oklart i dagsläget. Först ut med stöd är Sonys Xperia XZ följt av andra modeller från Sony, hur det blir med andra tillverkare återstår att se.

Tre menar att det här är första steget i att flytta över samtal från 3G-nätet till 4G och att kunden ska erbjudas bättre samtalskvalitet, sömlös handover mellan wifi-samtal och 4G, snabbare uppkoppling och möjligheten att surfa över 4G samtidigt som ett samtal förs.

VoLTE?
Men vadå, jag kan ju prata i min 4G-telefon redan idag kanske du tänker? Både ja och nej faktiskt.

Alla samtal sköts faktiskt fortfarande över 2G- och 3G-näten medan 4G från början enbart varit avsett för datatrafik och i sitt grundutförande inte ens har stöd för tal. Nu när operatörerna bygger ut 4G för glatta livet och oftast hoppar över äldre tekniker passar det därför bra att VoLTE introduceras, eller Voice over LTE om vi ska reda ut en del av förkortningen.

Väldigt förenklat handlar det om att telefoner med stöd för tekniken som är uppkopplade till ett 4G-nät med stöd för tekniken ringer IP-samtal över 4G-nätet. Av den anledningen är det såklart inte speciellt svårt att hoppa mellan 4G och wifi om du har telefon och operatör som stödjer båda (som Tre). Vid behov omvandlar sedan operatören det hela till “vanligt samtal” åt mottagarens håll, så du behöver inte fundera på något sådant. VoLTE fungerar precis som ett vanligt telefonsamtal med ditt vanliga nummer så långt du kommer att se det och vara medveten om det i din telefon. Det betyder också att operatören hanterar samtalet som ett vanligt samtal så att det är dina fria samtalsminuter som räknas och inte datatrafiken från din datapott när du ringer VoLTE.

Ämnen