Samsung Unpacked

Tre Galaxy S20 och en vikbar - detta väntar vi oss av Samsung-lanseringen

Renderingar från 91Mobiles/Ishan Agarwal

På tisdag den 11 februari klockan 20.00 inleds Samsungs årliga lansering av toppmodeller. Vi väntar oss minst fyra mobiltelefoner och ett headset.

Publicerad Uppdaterad

Samsung Galaxy Unpacked 2020 är där vi väntar oss att få se Samsungs nästa toppmodell. Eller toppmodeller, för trenden har gått mot fler och fler mobiler per lansering, och i år väntar vi oss fyra telefoner från Samsung på tisdag kväll. Det surrar många förhandsrykten, och mycket brukar vara sant, men en del överraskningar kan vi säkert också vänta oss.

Samsung Galaxy S20

Samsung Galaxy S20 ser ut att bli rätt lik föregångaren, med en krökt framsida som består av nästan enbart skärm, och ett kamerahål för selfiekameran, denna gång placerad i mitten i stället för på ena sidan. Telefonen sägs enligt förhandsuppgifterna bli lite större än Galaxy S10, och ha en mer avlång skärm i 20:9-format, vilket vi ju sett på Samsung Galaxy S10 Lite och Note 10 Lite som börjat säljas i dagarna. Ju mer avlång skärmen är, desto fler tum får du på diagonalen, och Galaxy S20 sägs få en 6,2 tumsskärm, mot 6,1 tum för Galaxy S10.

Den främsta skärmnyheten ska vara en uppdateringsfrekvens på 120 Hz i stället för 60 Hz. Detta ska ge mjukare animeringar när man växlar mellan appar och startskärmar, och ge ett bättre flöde i spel, men det gör också att skärmen drar mer batteri. Denna funktion ska bara vara aktiv när skärmen är satt i 1080p-läge, och inte hela tiden, för att spara batteri.

Vi kan förstås räkna med snabbare processor också, och i övrigt ska de främsta nyheterna finnas på kamerasidan. Något oväntat ska huvudsensorn fortfarande vara på 12 megapixel, men backas upp av en telesensor på 64 megapixel. Det finns en viss logik i att använda högupplöst sensor för telefoto, då det möjliggör högre digital zoom, upp till 30 gånger enligt förhandsuppgifterna. Slutligen ska finnas en vidvinkelsensor på 12 megapixel.

Samsungs kameror var tidigare bäst på foton i dåligt ljus och ett varumärke som Samsung registrerat strax före lansering, Super ISO, tyder på att företaget är suget på att återta den tronen. Vänta er bättre mörkerfotografering alltså.

Samsung Galaxy S20 Plus

S20 Plus ser ut att bli en med små skillnader större variant av S20, med en skärm på 6,7 tum i 20:9-format i stället för de 6,4 tum S10 Plus hade. Utöver storleken, troligen med medföljande större batteri, tros S20 Plus även få en time of flight-sensor som fjärde kamera, vilket ska ge bättre avståndsmätning för artificiell oskärpa i bilderna. I övrigt väntas kamerauppsättningen vara densamma som på samsung Galaxy S20.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Den här gången väntas Samsung lyxa till med en plusplusmodell i S20-serien, där priset ser ut att dra iväg till runt 15 000 kronor. Vi kan nog räkna med att denna mobil har mer av minne och lagringsutrymme än de två andra S20-modellerna. Skärmen är ytterligare lite större, 6,9 tum, eventuellt genom att man filat bort ytterligare lite kant i över- och underkant, i 20:9-format.

Det är framför allt kameran som skiljer sig tydligt från övriga S20-modeller. Huvudsensorn ska här vara på 108 megapixel, en 48-megapixels zoomkamera med periskopzoom som på Huawei P30, en vidvinkelkamera på 12 megapixel och en time of flight-kamera för djupmätning. Batteriet ska dessutom vara på hela 5000 mAh.

Ingen Galaxy S20e

Den som tyckte den mindre och smidigare S10e var den bästa av S10-modellerna riskerar att bli besviken. Inga läckor eller förhandsrykten tyder på att det finns en S20e, och sen vanliga S20 ser dessutom ut att bli lite större än S10. Samsung har precis lanserat en S10 Lite (i sig ett konstigt drag, en ny modell med vad som redan framstår som ett gammalt namn), och det är inte omöjligt att man planerar en S20 Lite, men den lär i så fall dröja, och det är troligare att man prutar på prestandan än på storleken på en sådan modell.

Samsung Galaxy Z Flip

Troligen kommer vi även få se Samsungs andra vikbara modell, denna gång i ett format där en normalstor skärm viks ihop till ett mer kompakt format, ungefär som på Motorola Razr. Precis som på Razr ska man också ha valt att inte ge den riktigt topp-prestanda för att pruta ner priset. Chipsetet ska dock vara respektabla Snapdragon 855+, och telefonen ska ha två huvudkameror. Minneskortplats och headsetjack sägs saknas, men trots det väntas prislappen dra mot 15 000 kronor. Samsung har gjort flera varumärkesregistreringar av termen Ultra Thin Glass, vilket ger oss förhoppningen att modellen faktiskt har en vikbar glasskärm, vilket i så fall gör den mindre repkänslig och förhoppningsvis slätare.

Samsung Galaxy Buds Plus

Samsung väntas även lansera en ny version av sitt true wireless-headset galaxy Buds. Det nya headsetet ska bland annat ha fått bättre batteritid och bättre dämpning av omgivande buller vid telefonsamtal. En förhandsuppgift säger att den som förbokar en S20 Plus eller S20 Ultra får ett par Galaxy Buds Plus på köpet.

Överraskningar?

Kanske får vi se något vi ännu inte vet så mycket om ännu? Google har i en tweet skrivit att vi ska vänta oss något spännande på Galaxy Unpacked på tisdag. De kanske bara vill puffa för en ny toppmodell med Android, men mer troligt är att man tänker visa upp någon ny Androidfunktion tillsammans med Samsung på eventet.

På tisdag klockan 20.00 får vi veta mer. Den som vill följa eventet livestreamat kan göra det från länken här under.

Samsung Galaxy Unpacked 2020

Källa