Annons

Två blir till en

Tre går ihop med Vodafone i Storbritannien – inget besked om svenska Tre

Efter utdragna förhandlingar är det nu bekräftat att Tre och Vodafone slår ihop sina verksamheter i Storbritannien till en. I Sverige är det bekräftat att Tre förhandlar med Telenor, men där är ännu inget beslut fattat.

Publicerad Uppdaterad

Tre har en uttalad strategi att söka samarbeten och den strategin har nu resulterat i att man går samman med Vodafone på den brittiska marknaden. Sammanslagningen innebär i Storbritannien att det kombinerade nya bolaget där Vodafone äger 51 procent och Tres ägare CK Hutchison äger de resterande 49 procenten ökar takten i sin 5G-utbyggnad. Sammanslagningen innebär också, enligt de båda bolagen, omfattande kostnadsbesparingar och anställda i de nuvarande verksamheterna ska ha likvärdiga möjligheter att få anställning även i det nya kombinerade bolaget heter det i det pressmeddelande som skickats ut.

I Sverige bekräftades det tidigare i år att CK Hutchison som äger även svenska och danska Tre tillsammans med Investor tittar på sammanslagningar även för den verksamheten. CK Hutchison bekräftade då att samtal om samgående fördes med Telenor. Hur dessa diskussioner gått finns det ännu inga publika uppgifter om.

Innan affären mellan Tre och Vodafone i Storbritannien nu slutförts cirkulerade uppgifter om att diskussioner förts i ungefär ett år, sedan juni 2022. I mars sades att diskussionerna mellan Telenor och Tre kring den svenska verksamheten var i ett tidigt skede.