Bjuder in testpiloter som får testa gratis

Tre har öppnat 5G-nät i Stockholm – så kan du bli en av 100 som får testa

Tre öppnar ett publikt 5G-nät i Stockholm.

Publicerad Uppdaterad

Tre drar redan idag igång ett 5G-nät i Stockholm och man låter kunder testa nätet. Det hela sker genom att 100 personer som bor inom täckningsområdet bjuds in.

5G-router gratis

Det handlar i det här läget inte om att använda 5G med en telefon. Istället får de 100 personer som är med i testet en 5G-router gratis och de betalar ingenting för att vara med i testet. För att vara med krävs att man bor inom täckningsområdet och det område Tre valt ut är kring Globen och Enskede i Stockholm, där Tres huvudkontor ligger.

Första publikt tillgängliga nätet

Det har tidigare lanserats 5G-nät i Sverige, men Tres 5G-nät är det första som blir publikt tillgängligt för kunder. Tre har testat nätet på egen hand under hösten och säger sig ha mätt upp hastigheter på upp till 500-700 Mb/sekund. Nyligen sköt Post- och Telestyrelsen upp den kommande auktionen för frekvensutrymme som var planerad till början av 2020, men det stoppar inte Tre i det här sammanhanget.

– Att vi kan koppla upp ett publikt 5G-nät redan idag är tack vare tillgång till frekvenser i höga frekvensband och att det finns utvecklad 5G-utrustning till dessa frekvenser. När mer spektrum tillgängliggörs är vår ambition att använda den tekniska kunskap och användarinsikter som framkommit under våren för att ge en ännu bättre 5G-upplevelse, säger Per Stigenberg, teknisk chef på Tre Sverige.

– Att vara först med ett publikt 5G-nät på kommersiella frekvenser är ett mycket spännande steg i utvecklingen mot 5G i Sverige, tillägger Haval van Drumpt som är vd på Tre Sverige.

Fortsatt utbyggnad

Tre använder spektrum i 2,6 Ghz-bandet för sitt 5G nät och kommer fortsätta utbyggnaden under 2020 i fler delar av Stockholm. 

Eftersom de inbjudna får testa utrustningen gratis så förväntar sig Tre alltså i gengäld att testkunderna ger bolaget feedback på hur 5G fungerar och bidrar med synpunkter på upplevelsen. Under våren kommer kunderna sedan att bli inbjudna för att uppleva fler aspekter på det som 5G erbjuder, bland annat genom att de ska få testa 5G-telefoner, molnbaserad gaming, streaming av 8K-innehåll, VR, AR och andra tjänster. 

Den som vill ansöka om att testa 5G med Tre och bor inom täckningsomrdået i Globen och Enskede kan ansöka om att delta på Tres webbplats