Både Sverige och Danmark

Tre och Telenor förhandlar om sammanslagning

Operatörerna Tre och Telenor förhandlar om att slå samman de båda bolagens verksamheter i Sverige och Danmark.

Publicerad Uppdaterad

Det är enligt Financial Times som en av operatören Tres ägare, CK Hutchison inlett samtal med Telenor om att slå ihop de båda operatörerna. CK Hutchison har medgivit att det förs samtal och bolaget ska även ha diskuterat detta med Investor som även de är delägare i svenska och danska Tre. Samtalen ska dock vara i ett tidigt skede.

I Sverige så har Tre och Telenor byggt gemensamt 3G-nät medan Telenor numera samarbetar i sitt nätbygge med Tele2. CK Hutchison ska även föra långt gångna diskussioner om att slå samman Tre i Storbritannien med Vodafone.

Tre bildades i samband med att de svenska 3G-licenserna delades ut och var då ett av fyra bolag som tilldelades en licens. Sedan dess har bolaget drivit mobilnät i Sverige och idag gör man det både under varumärket Tre och i form av operatören Hallon. Telenor å sin sida har förutom Telenor även operatören Vimla. Ett av de andra bolag som tilldelades 3G-licens var Europolitan och de blev senare Vodafone på svenska marknaden och är idag Telenor. 

Tre är den minsta av de fyra stora mobiloperatörerna i Sverige och har enligt de senaste siffrorna från PTS en marknadsandel på 15,8 procent. Telenor är trea på marknaden med en andel på 19,5, Tele2 har 27,4 och Telia 33,2 procent. Övriga operatörer har 4,1 procent. Ett potentiellt sammanslaget Tre och Telenor skulle alltså få en marknadsandel på 35,3 och bli den största operatören på svenska marknaden.

Källa