Utvecklarkit släppt

Tredjeparts-tillverkare får tillgång till Google Assistant

Google Assistant. Snart i ännu en produkt nära dig?

Google har nu släppt ett utvecklarkit som gör det möjligt även för tredjepartstillverkare att bygga in AI-assistenten Google Assistant i sin hårdvara. Sannolikt lär det leda till mängder av nya produkter baserade på Googles AI-assistent.

Publicerad Uppdaterad

En av de stora anledningarna till att Amazons AI-assistent Alexa fått en så dominerande roll i USA är att Amazon möjliggjort för tredjepartstillverkare att bygga in Alexa i sin egen hårdvara. Den möjligheten har självfallet bidragit till en snabbare och bredare utrullning av AIexa, och nu tycks Google vara inne på samma spår. Nu släpper man nämligen ett utvecklarkit som gör att Google Assistant – som i dagsläget enbart existerar i ett fåtal mobiltelefoner och klockor samt i smarta hem-högtalaren Google Home – ska kunna byggas in i princip vilken typ av hårdvara som helst. 

Ger full funktionalitet

Utvecklarkitet ska enligt Google själva förse utvecklarna med ”hela Google Assistant-upplevelsen”. Det innebär att man också öppnar upp API:et ”Actions on Google”, som medger att utvecklarna kan skapa egna röstkommandon för att kontrollera sin specifika enhet på olika sätt. 
Men Google är möjligen inte så generösa som det kanske låter. I det blogginlägg där man beskriver utvecklarkitet poängterar man avslutningsvis att den som vill skapa en kommersiell produkt baserad på Google Assistant bör höra av sig till Google. Det finns med andra ord en rad villkor att ta hänsyn till. 

Har fört diskussioner

Google ska enligt obekräftade uppgifter till Variety tidigare ha fört diskussioner med en rad hårdvarutillverkare om att bygga hårdvara för Google Assistant. Och enligt samma uppgifter ska många tillverkare ha valt Amazon istället för Google, då Google ska ha varit motvilliga till att låta tredjepartstillverkarna bygga in Google Cast i samma enheter som kör Amazons Alexa som AI-assistent. 

Källa