https://www.mobil.se/nyheter/trump-forlanger-huaweiforbudet-ett-helt-ar
568640
Nyheter
falskt
Huawei vs USA

Trump förlänger Huaweiförbudet ett helt år

Förbudet som hindrar Huawei att göra affärer med till exempel Google har nu förlängts ett år. Frågan är vad det här innebär för deras internationella försäljning?

Få eller sannolikt ingen med intresse för techprylar kan väl ha missat att Huawei blivit bannlysta i USA.  Det här skedde i maj förra året då presidenten utlyste ett nödläge vilket tillät honom att förbjuda Huawei att handla med USA, eller i USA tillverkade produkter. Då pekade man på risker med kommunikation, generella nationella säkerhetsrisker och risker för den digitala ekonomin. 

Det här förbudet har nu förlängts i ytterligare ett år. Ingen förändring i motivationen har getts varför man sannolikt fortfarande anser att Huawei utgör en säkerhetsrisk. 

Sedan förbudet har Huawei börjat nylansera telefoner som lanserades innan förbudet fast med mindre uppdateringar för att kunna komma runt förbudet. Frågan är hur länge de kan göra det. Samtidigt har bolaget givetvis släppt nya produkter där Googles tjänster saknas och man istället håller på att bygga upp alternativ, främst då i form av den egna appbutiken App Gallery. Hur inställningen i den här frågan kommer att se ut efter nästa val i USA återstår att se.