Snart på egna ben

Trump lanserar sitt eget sociala nätverk

Trumps sanningar börjar spridas i februari.

Publicerad Uppdaterad

Vad gör man om man har mycket pengar och blir utkastad från etablerade sociala nätverk? Om man heter Donald Trump ser man till att starta ett eget. Den 21 februari, som dessutom råkar vara Presidents Day i USA, kommer Trumps sociala nätverk Truth Social att lanseras i form av en app till Iphone. För tillfället är det dock oklart om det även kommer att finnas en Android- och en webbversion vid samma tidpunkt.

Donald Trump blev bannlyst från Twitter och Facebook i samband med stormningen av Kapitolium i januari förra året. Tjänsten är utvecklad av Trump Media & Technology Group Corp (TMTG) som i december meddelade att finansieringen av Truth Social hade dragit in drygt en miljard dollar i finansiering, och att företaget värderades till fyra miljarder dollar.

Redan i höstas var det sociala nätverket i blåsväder att ha använt programkod från den öppna källkoden Mastodon för Truth Social, men brutit mot reglerna om öppen källkod då de hävdade att programkoden var företagets egendom. Efter hot om rättsliga åtgärder backade man angående den påstådda äganderätten och följer nu reglerna för öppen källkod.