Första intrycket

Tunna Alcatel One Touch Idol Ultra

Telefonen är verkligt tunn, men kameralinsen buktar ut från den 6,45 mm tunna telefonen.
Telefonen är för tunn för vanlig hörlurskontakt, så du måste använda en adapter för headset. Adaptern följer med i paketet.
Alcatel One Touch Idol Ultra har många appar installerade redan när du tar den ur kartongen.
Alcatel One Touch Idol Ultra har en egen låsskärm varifrån du kan nå kamera, sms och samtal, utöver då möjligheten att låsa upp telefonen och komma till startskärmen.
Skärmen är på 4,7 tum.
Appen för att lyssna på radio via nätet ger dig tillgång till fler stationer än den inbyggda fm-radion.

Friska fläktar är alltid välkomna. När Alcatel nu på allvar gör comeback är det just en frisk fläkt som driver in i Android-lägret.

Publicerad Uppdaterad

Alcatel väljer att förändra rätt lite i Android och det känns snarare som man hittat bra saker i Android och valt att bygga vidare på det som redan finns. Telefonen är från start fylld med olika appar, vilket gör att den känns välordnad även för den som inte nödvändigtvis känner sig hemmastadd i Android och handlöst dyker in i appbutiken så fort telefonen är igång. Appar som Linkedin, Evernote och Facebook samt Alcatels egna appar finns där från start. Här hittar vi filhanterare, molnbackup, en speciell nätradio utöver den inbygda fm-radion samt väderapp. musikspelare och så vidare.

Efter att ha använt telefonen ett par dagar och hunnit komma igång får jag till exempel upp en fråga om jag vill aktivera Antivirus. Det känns helt enkelt som en bra inskolning för ovana.

Med Alcatel One Touch Idol Ultra är det annars måtten som är det mest framstående. Telefonen är bara 6,45 mm tunn, men vid linsen buktar det ut, så där är telefonen lite tjockare. Kameran i sig är på åtta megapixel och spelar in film i 1280 x 720 pixel. Kameran är en sak som vi givetvis kommer återkomma mer till i vårt test av telefonen. 

Måsta använda adapter till hörlurarna

Vad man direkt märker som en nackdel med att telefonen är så tunn är att den är för tunn för att man ska kunna använda ett vanligt headset. Vill du lyssna på musik måste du därför använda en adapter. Alcatel skulle möjligen kunnat få in en vanlig hörlurskontakt, men det enda som finns är en micro-usb-kontakt. Adaptern följer visserligen med i paketet, men det är ändå en nackdel att man alltid måste ha med adaptern för att kunna ansluta ett trådbundet headset.

Intrycket som helhet är dock mycket positivt. Alcatels mobilverksamhet är numera det franskklingande namnet till trots ägt av kinesiska TCL Corporation. Kvalitetskänslan i telefonen är inget vi kan klaga på, tvärt om håller både material och formgivning hög nivå.

Fakta Alcatel One Touch Idol Ultra

Typ: Pekskärmsmobil med Android

Mått: 134,4 x 68,5 x 6,45 mm

Vikt: 115 gram

Operativsystem: Android 4.1.1

Batteritid, tal: 8 timmar, 30 minuter

Standbytid: 400 timmar

Processor: Tvåkärnig processor på 1,2 Ghz

Lagringsminne: 16GB internt, varav cirka 13,3 GB tillgängligt. Ingen minneskortplats

Arbetsminne: 1 GB RAM

Maximal datahastighet: Turbo-3G upp till 7,2 Mbit/s nedladdning, 5,76 Mbit/s uppladdning

Bluetooth: Ja, 4.0 med stereo (A2DP)

Skärm: 4,7 tums Amoled-skärm med 720 x 1280 pixel

Appar: Anteckningar, molnbackup, filhanterare, ficklampa, One Touch Radio, Mobisystems OfficeSuite, shoppinglista med flera.

Kamera: 8 megapixel med autofokus och fotolampa. Videoinspelning i 1280 x 720 med fotolampa och kontinuerlig autofokus.

GPS: Ja, samt apparna Google Maps och Google Navigation som medföljer.

E-post: Ja, via POP3, Imap och Exchange samt egen app för Gmail.

Övriga funktioner: FM-radio, dlna.

Pris: ca 3000 kr