Två av fem mobiltelefoner klarade TCO:s test

Publicerad Uppdaterad

TCO Develpment drog för något år sedan i gång ett eget test av mobiltelefoner. Syftet är att införa en märkning av mobiltelefoner, typ den märkning som har funnits på bildskärmar.

I TCO:s senaste test klarade två av fem mobiltelefoner de krav som TCO har ställt. Sony Ericsson T290i och Qtek 9090 är de två telefoner som numera är godkända av TCO.

Tillsammans med Volvo Group och Aircall i Göteborg har man hittat telefoner som klarar alla de strålnings och ergonomikrav som TCO ställer.

- 2 av 5 modeller blev den här gången godkända, men ännu så länge har vi inte lyckas märka någon av telefonerna officiellt, säger Jan Rudling på TCO Development.

Anledningen till det är att mobilbranschen inte godkänner TCO:s sätt att mäta. Bland annat har TCO ändrat de krav för strålning som Världshälsoorganisationen, WHO har satt upp som gräns för strålning. Den gränsen är satt till 2.0 watt/kilo. TCO tycker att den gränsen ska vara 0,8 watt/kilo och underkänner därmed tre av telefonerna eftersom de enligt dessa nya riktlinjer strålar för mycket.

- Inom de olika företagen har inte alla samma uppfattning när det gäller märkningen av telefoner, dessutom ser vi att många återförsäljare nu börjar bli intresserade av hur mycket en mobiltelefon strålar, förklarar Jan Rudling.

TCO menar att det finns stora luckor i forskningen runt strålning, vilket gör att man i dag inte vet hur mycket en mobiltelefon kan skada en hjärna.

Varför tror du att mobiltelefontillverkarna är rädda att märka sina mobiltelefoner?

- Jag vet inte, men den tillverkare som inser att det här är något som kunden efterfrågar kommer att kunna dra stor nytta av märkningen.

Handlar det om att det kostar pengar tror du?

- Nej, det är en relativt liten kostnad.

När det gäller annan märkning som TCO Development gjort måste tillverkaren betala en avgift per såld produkt för att få använda TCO:s märkningslogga.

Är ni nära något avtal med någon tillverkare?

- Svårt att säga, även om vi var nära skulle vi inte tala om det i förväg.

De tre modeller som inte godkändes är Nokia 3230, Nokia 7270 och Sony Ericsson K300i.