Annons

TV och Skype dragplåstren i X-series

[Uppdaterad] Ett helt paket med mobila tjänster för en fast kostnad. I Sverige säljer Tre sitt X-series för mellan 149 och 299 kronor per månad. Någon gräns på en gigabyte i månaden, som Tre har i England, finns inte.

Publicerad Uppdaterad

Med sitt X-series hoppas Tre ta det definitiva steget från rösttelefonin till en mobil som även används flitigt för mobila datatjänster. Till sin hjälp har man tagit många av de mest kända företagen på Internet och anpassat tjänsterna till mobiltelefonen. I det här fallet är mobiltelefonen en Nokia N73, för när Tre lanserar X-series är inledningsvis N73 den enda mobilen.

I England har Tre fått mycket kritik för att man satt upp en mängd begränsningar för användarna, men i Sverige sätter operatören inte upp den typen av begränsningar. Bland annat är gränsen för datatrafik i England satt till en gigabyte i månaden. Men inte i Sverige. Här finns också en begränsning på tio gigabyte, men enligt Tres Erik Hörnfeldt är det bara en formalitet för att tjänsten inte ska kunna missbrukas, exempelvis av konkurrenter.

- Det här innebär inte att det finns en taxameter med 10 gigabyte som går på den första varje månad. Det innebär bara att om vi upptäcker att en kund laddar extremt mycket data har vi en möjlighet att sätta stopp.

I praktiken når kunderna sällan heller upp till 10 gigabyte trafik på en månad, enligt Erik Hörnfeldt:

- Vi har räknat på vad 10 gigabyte innebär i praktiken. Du måste sänta mer än 10000 MSN-meddelanden om dagen, du kan titta på 8 timmar 3Show varje dag, du kan köra 4 timmar Slingmedia om dagen. Den typen av trafik ryms inom "fair use", säger Erik Hörnfeldt.

Bara Nokia N73 från början

Någon Sony Ericsson finns inte till salu som X-Series-mobil från start. Enbart Nokia N73.

- Vi avstår från Sony Ericssons W950 tills vidare eftersom batteritiden inte når upp till våra krav, säger Shlomo Liran, nordisk koncernchef på Tre till Mobil.

Utöver de tjänster som lanserades tidigare i London för Tre globalt lägger svenska Tre till även sin trygghetstjänst där man har backup av telefonens innehåll och en stöldförsäkring. I Guldpaketet finns även Tres nylanserade TV-tjänst och paketet 3Guld som förutom den egna musiktjänsten ger fri tillgång till allt på Tres mobila portal Planet3.

Tres X-series är alltså uppdelat i versionen "X-Series Silver" för 149 kronor per månad och en "X-Series Gold" för 299 kronor per månad. Dessa abonnemang tecknas alltså som ett tillägg till ett vanligt mobilabonnemang hos Tre och säljs endast tillsammans med Nokias mobiltelefon N73.

- Den som redan har en Nokia N73 kan lämna in den och få den gratis uppgraderad med X-Series programpaket, om man samtidigt tecknar ett X-Series-abonnemang, säger Erik Hörnfeldt.

För den som vill använda andra mobila internettjänster än de Tre paketerat går även det bra. I både X-series Silver och Gold ingår obegränsat surfande från mobiltelefonen. Man kan alltså utnyttja e-post, surfa fritt från mobilen, läsa rss-nyheter och annat för den fasta månadskostnaden. Med X-series Gold ingår förutom detta även möjligheten att använda mobilen som modem tillsammans med datorn med obegränsat utnyttjande.

I telefonen kommer man åt tjänsterna via en gemensam meny där allt är samlat med få knapptryck fram till respektive tjänst.

Skype ska ge billiga utlandssamtal

Med Skype i N73 kan man se sin kontaktlista med Skypekontakter och ringa samtal när de är uppkopplade till Skype oavsett om de är anslutna via dator eller mobiltelefon. Är kompisen uppkopplad via datorn ringer mobiltelefonen ett vanligt röstsamtal och samtalet kopplas sedan via ip-telefoni sista biten. Främst är detta alltså användbart när man ringer till Skypekontakter i utlandet där det finns mycket pengar att tjäna.

Än så länge finns inga planera på att man ska kunna ringa vanliga samtal via Skype (Skype Out) eller att ta emot samtal utifrån i sitt Skypekonto i mobilen (Skype In). Det är heller inte möjligt att textchatta via Skype i mobilen, vilket är möjligt i vnaliga Skype i en dator. För textchatt är man istället hänvisad till MSN Messenger, en annan tjänst i Tres X-series.

Skype

Med Skype kan man se sin kontaktlista och ringa gratis till dem via Skypeprogrammet i telefonen.

Sling

Med en Slingbox kopplad till TV:n hemma kan man se samma sändningar i mobilen oavsett var man är det går även att till exempel byta kanal från mobilen.

Orb

Med windowsprogrammet installerat på din dator blir allt från bilder till dokument, filmer och annat i din dator tillgängligt även från mobiltelefonen. Det går till exempel att spela samma spellistor som hemma strömmande till mobiltelefonen.

MSN Messenger och Hotmail

I tjänsten Messenger och Hotmail ingår e-post och chat via dessa båda tjänster, men även fritt utnyttjande av e-post i mobilens inbyggda e-postprogram om man föredrar det.

Google

Sedan lanseringen ska Google ingå i Tres mobila portal för att förenkla och anpassa åtkomsten till Internet.

Yahoo Go

Ger tillgång till Yahoos alla tjänster och integreras i mobilen så att man enkelt kan skicka kamerabilder till exempel till Yahoos bildtjänst.

3Guld

Ger liksom tidigare tillgång till allt i Tres portal och där ingår även 3Musik.

3Show

Det här är Tres nya tv-tjänst med en blandning av livesändningar och inspelade program. Man kan även se redan sända program från de senaste 7 dagarna om man missat sändningen live.

3Trygg

Med 3Trygg sparas mobilens kontakter, kalender och anteckningar på webben och dessutom ingår en stöldförsäkring om mobilen skulle försvinna.

X-series säljs i två varianter, X-series Silver och X-series Gold. I X-series Silver som kostar 149 kronor per månad ingår:

Skype

Orb

MSN Messenger

Hotmail

Google

Yahoo Go

I X-series Gold som kostar 299 kronor per månad ingår dessutom:

3Guld (med 3Musik)

3Show

3Trygg

Sling