700 MHZ-bandet

TV4 kräver gratis mobil-tv

När 700 mhz-bandet börjar användas för mobiler kräver TV4 att teve i mobilen ska bli gratis även utan mobilabonnemang.

Publicerad Uppdaterad

Frekvenserna kring 700 MHZ är de enda i dagsläget som är exklusiva för tv-sändningar i Sverige. Eller det var innan det beslutades att frekvensbandet även ska öppnas upp för mobiltelefoni till 2017. Just det frekvensbandet ses som extra attraktivt då det ger en god täckning över större avstånd, samtidigt som inomhustäckningen kan förbättras.

Nu kräver TV4-gruppen i ett remissvar att PTS ska se till att alla mobilanvändare i Sverige ska få gratis tillgång till de fria kanalerna utan att behöva ha någon form av abonnemang alls, just eftersom mobilanvändandet inkräktar på den tidigare öronmärkta TV-frekvensen.

– Om en allt större del av dagens tv-distribution i en framtid flyttar till mobilnät, då är det viktigt att vissa saker från marknätet flyttas med till telekomvärlden. Exempelvis att man ska se fria tv-kanaler utan att också behöva betala för ett dyrt mobilabonnemang till en mobiloperatör.

Det säger David Österlund, distributionschef på TV4-gruppen till IDG. Utöver kravet på Mobil-tv kräver TV4-gruppen även att operatörerna satsar på att bygga ut mottagningen i glesbygd.