Helio P23 och P30

Två nya chipset från Mediatek

Mediatek har lanserat två nya systemkretsar för mer ambitiösa mobiltelefoner.

Publicerad Uppdaterad

När det kommer till topp- och mellanprisodeller från andra än Samsung och Apple har Qualcomm närmast total marknadsdominans med sina Snapdragon-chipset. För lågprismodeller har å andra sidan konkurrenten Mediatek en stor del av marknaden, och man försöker ta marknadsandelar även högre upp i näringskedjan med sina Helio-chipset, som nu har fått två nya modeller.

Helio P23 och P30 kan sägas vara uppdaterade versioner av P20 och P25. Bägge har åtta processorkärnor av Cortex-A53-typ, vilket får anses vara rätt föråldrat men ger åtminstone låg energiåtgång och värmeutveckling. Helio P-serien brukar sägas vara för tunna telefonmodeller, det vill säga de som inte behöver mycket batteri och kylning.

Klockfrekvensen har ökats till 2,3 GHz för bägge chipseten, men den största förbättringen ska ha skett på grafiksidan. Grafikkretsen är nu Mali-G71, mot Mali-T880 som satt i föregångarna. Just grafikprestandan brukar kunna vara Mediatek-chipsetens svaghet så det ska bli intressant att se vad de nya chipseten klarar av att leverera här. Bägge chipseten är gjorda i en 16-nanometersprocess vilket är samma som föregångarna och en nivå under det som toppchipseten i dag produceras i.

Bägge chipseten har stöd för dubbla kamerasensorer, med något högre upplösning för P30. En annan ny funktion är stöd för Volte, det vill säga röstsamtal över 4g-nätet, på två simkort samtidigt.

Källa