https://www.mobil.se/nyheter/tydliga-tecken-pa-att-apple-har-ett-ar-headset-pa-gang
567535
Nyheter
Readme-fil är allt annat än subtil

Tydliga tecken på att Apple har ett AR-headset på gång

Inte ett kommande Apple-headset, men däremot en fantasifull rendering på temat.
Ytterligare tecken på att Apples beryktade augmented reality-headset faktiskt existerar har nu dykt upp, den här gången i form av en informationstext.

Att Apple har haft planer på att ta fram någon form augmented reality-hårdvara är så nära en vedertagen sanning man kan komma, utan att vara 100 procent säker. Men det finns vid det här laget allt från patentansökningar och uttalanden från vd:n Tim Cook till referenser i IOS-kod och information från både tillförlitliga analytiker och techläckare som skvallrar om saken. Hururuvida projektet har överlevt är däremot en annan femma, liksom hur långt man i så fall har kommit med utvecklingen av produkten. För en kort tid sedan kom dock livstecken i form av referenser i IOS 13-koden som nämnde en enhet kallad ”Starboard”. Nu har dessutom utvecklaren Steve Troughton-Smith mängder av öppet listad information om den enheten i en tidig version av IOS 13. Bland annat hänvisar koden till flera olika sätt att komma åt AR-innehåll beroende på hur man håller eller bär enheten. Det förekommer även referenser till att koppla ihop enheten med en handkontroll av något slag. 

Men det mest intressanta av allt är det finns en så kallad readme-fil, som går igenom procedurer för hur man testar AR-appar på en Iphone även om man inte har tillgång till själva AR-hårdvaran. Filen är sannolikt ämnad för Applepersonal som kan behöva testa appar utan att man nödvändigtvis har tillgång till AR-enheten. Apples påstådda AR-hårdvara ska gå under kodnamnet T288 internt, och med tanke på att ny information om produkten har tillkommit i den senaste versionen av företagets mobila operativsystem så kan vi nog i alla fall avskriva alla dödsrunor över projektet. Flera analytiker – däribland Applespecialisten Ming-Chi Kuo – har hävdat att produkten ska släppas under 2020. Möjligen blir nästa Apple-år med andra ord betydligt mer spännande än 2019.