Risk för olovlig övervakning

Tyskland förbjuder flera smarta klockor för barn

I Tyskland är numera vissa typer av smartklockor riktade till barn förbjudna. Det är övervaknings- och avlyssningsrisken som oroar myndigheterna.

Publicerad Uppdaterad

Förbudet gäller smarta klockor med enkelriktad övervakningsfunktion och myndigheten i Tyskland uppmanar föräldrar som köpt dessa klockor att förstöra dem. Samtidigt så förbjuder man försäljning av klockorna i fråga. Enligt myndighetens ansvarige Jochen Homann har man sett exempel där föräldrar använt klockorna för att lyssna på barnens lärare, uppger han till Deutsche Welle.

Flera olika typer

Det finns ett antal olika klockor som riktar in sig på målgruppen barn men de som nu förbjuds är inte de som har en vanlig telefonifunktion utan enbart de som fungerar enkelriktat för övervakning med en typ av avlyssningsfunktion som varken klockans bärare eller omgivningen märker. 

Även norska konsumentombudsmannen har, enligt BBC tidigare lyft den här frågan och då tagit upp risken för att den här typen av enheter med gps relativt enkelt kan hackas så att okända kan få reda på barnens position eller modifiera den så att barnet ser ut att vara någon annanstans än de egentligen är.

I den norska rapporten nämns bland annat klockan Tinitell (bilden ovan) som Mobil testat, men den tycks däremot inte aktuell för det tyska förbudet. 

Källa