Project Astoria

Uppgift: Microsoft skrotar android-konvertering

Enligt flera källor på nätet har Microsoft lagt sitt projekt för appemulering från Android på is.

Publicerad Uppdaterad

Microsofts Universal Apps innebär att du kan skriva en app som fungerar både på en Windows-dator och en Windows-mobil, men för att vidga konceptet ytterligare lanserade Microsoft i våras fyra projekt för att ytterligare vidga basen för Windows-appar. Project Westminister för web-appar, Project Centennial för att förvandla vanliga Windows-program till appar, Project Islandwood för att konvertera Ios-appar till Windows och Project Astoria för att köra Android-appar i Windows.

Den sistnämnda visade sig vara mer kontroversiell än övriga, eftersom den till skillnad från de andra projekten inte innebar att man kompilerade om appar till Windows, utan att man helt enkelt körde Androidapparna i en javamaskin på Windows.

Många Windows-utvecklare kände sig svikna då det inte längre fanns någon anledning att utveckla direkt till Windows. Samtidigt var inte heller Android-utvecklarna nöjda då systemet gorde det enkelt att piratkopiera Android-appar.

På sista tiden har det varit tyst kring Project Astoria, och flera källor på webben rapporterar nu att projektet i praktiken är nedlagt, och att Microsoft bara letar efter rätt sätt att föra ut det på utan att det framstår som ett misslyckande. Bland annat har alla spår av Project Astoria tagits bort ur Windows 10 Mobile i de senaste betaversionerna, och på Microsofts diskussionsforum i ämnet har företaget inte svarat på frågor sedan september.

Orsaken till att projektet lagts på is sägs vara politisk snarare än teknisk. Förutom skälen emot att emulera Android-appar ovan sägs projektet också ha varit personalkrävande med 60 - 80 personer som arbetade med det, mot fem personer för Islandwood.

Project Islandwood, för att konvertera Ios-appar till Windows genom att kompilera om dem sägs vara vid liv och god vigör, och sett ur Microsofts perspektiv finns det egentligen inte något stort behov av att kunna konvertera appar både från Android och Ios, då bägge systemen har ett mycket stort app-utbud som i allt större utsträckning är samma.

Microsofts officiella kommentar på spekulationerna är bara att Astoria inte är redo ännu, och man hänvisar till de övriga projekten.

Tack till John Alatalo för nyhetstipset.

Källa