https://www.mobil.se/nyheter/uppgift-tv-toppmodeller-fr-n-nokia-p-g-ng
564927
Nyheter
Nokia 8 Pro och Nokia 9

Uppgift: Två toppmodeller från Nokia på gång

Enligt uppgift planerar HMD Global inte en utan två nya toppmodeller i år.

HMD Global, som förvaltar varumärket Nokia på mobiltelefoner, lanserade en imponerande bred produktportfölj under Mobile Word Congress förra veckan, men det fattades en telefon med årets toppchipset Snapdragon 845. Nokia 8 Sirocco utmärkte sig för att ha förra årets toppchipset Snapdragon 835 och en skärm i 16:9-format, vilket allt fler tillverkare gått ifrån till förmån från en 18:9-skärm som täcker större del av framsidan.

Nu hävdar sajten Nokia Power User, som hänvisar till källor med insyn, att Nokia 8 Sirocco i själva verket är den telefon som var tänkt att vara 2017 års version av Nokia 9, men som man valt att döpa om när den blev försenad. Samtidigt ska företaget nu arbeta med 2018 års version av Nokia 9 samt Nokia 8 Pro.

Enligt källan ska Nokia 9 vara den telefon som är försedd med de fem roterbara kameralinserna som vi sett rykten om tidigare. Bägge telefonerna ska drivas av Snapdragon 845, men Nokia 9 sägs få större skärm. Nokia Power User talar om 5,7 tums skärm mot 5,5 tum, men de måtten tyder på att man fortfarande arbetar med skärmar i 16:9-formatet, något som förmodligen lär ändras innan lanseringen. Enligt sajten ska Nokia 9 dessutom vara försedd med fingeravtrycksläsare under glaset.

Nokia 8 Pro ska enligt källan lanseras i september, och IFA-mässan i Berlin är då ett hett tips på när. Nokia 9 ska komma senare under hösten, och ha en högre prislapp, i nivå med andra toppmodeller som Galaxy S9. Precis som för Nokia 9 som blev Nokia 8 Sirocco kan vi nog räkna med att även om uppgifterna stämmer kan planerna komma att ändras.