Påstås bli aktuellt under 2020 eller 2021

Uppgifter: Apple planerar comeback för Touch ID på Iphone

Saknar du Touch ID på din Iphone? I så fall kan du börja spara till en ny telefon, för enligt färska uppgifter så ska Touch ID göra comeback.

Publicerad Uppdaterad

Touch ID gick i graven när Iphone X lanserades. Ja, åtminstone om vi snackar telefoner. Fingeravtrycksteknologin lever ju som kanske bekant kvar i andra Appleprodukter. På telefonsidan ersattes Touch ID som kanske bekant av Face ID, det vill säga en autentiseringsmetod som bygger på ansiktsscanning i 3D. Den som inte gillar den saken, men ändå vill ha en IOS-enhet, har fått hålla till godo med de nu något åldersdigna Iphone 8 och 8 Plus. En snabb koll på diverse nätforum ger vid handen att det tycks finnas rätt många som gärna hade sett Touch ID göra comeback, och nu kommer uppgifter om att precis det är på väg att ske. 

Det är källor till taiwanesiska Economic Daily News som uppger att Apple har ett möte med pekskärmstillverkaren GIS nästa vecka, och att man i samband med det kommer att diskutera möjligheten att förse åtminstone en av nästa års Iphone-modeller med Touch ID. I så fall lär det sannolikt handla om en fingeravtryckssensor placerad under skärmglaset, i stil med de som finns på flera Androidflaggskepp sedan långt tillbaka. Förmodligen lär Apple i så fall använda sig av Qualcomms ultraljudsbaserade fingeravtrycksläsare, då den kan erbjuda 3D-scanning. Den fingeravtryckssensorn används idag bland annat i Samsungs Galaxy S10 och S10 Plus samt i Note 10-modellerna. Om Apple inte förser en telefon med uppdaterad Touch ID-teknologi under 2020 så sägs det ske under 2021. Tidigare har en analytiker från Barclay sagt sig vara övertygade om att Apple kommer att lansera en telefon med Touch ID under 2020, efter att under våren ha besökt några av Apples leverantörer. 

Källa