Annons

Bolaget kan vara till salu

Uppgifter: Essential lägger ned produktionen av ny smartphone

Det blir ingen Essential Phone 2, av allt att döma. Färska uppgifter från källor med insyn i saken gör nämligen gällande att Essential har ställt in allt arbete med enheten.

Publicerad Uppdaterad

Uppgifterna om att det inte blir någon Essential Phone 2 bekräftas i någon mån av ett uttalande som en talesperson för företaget nu gjort. ”Vi har alltid ett flertal produkter under utveckling samtidigt, och ibland ställer vi in vissa för att istället satsa på dem vi tror ska slå stort” skriver talespersonen. Det vore inte någon jätteskräll om Essential valde att satsa på någonting annat än en ny smartphone. Den första telefon som Android-skaparen Andy Rubins företag släppte ska i dagsläget inte ha sålts i mer än runt 150 000 exemplar, vilket självfallet är att betrakta som ett rejält fiasko. Vad man nu istället jobbar på är hittills bara föremål för spekulation, men det skulle förstås kunna handla om den AI-högtalare som Essential sägs ha haft på gång under en tid. 

Eventuell försäljning

Utöver uppgifterna om den inställda telefonen så florerar även uppgifter om att bolaget skulle kunna vara till salu. Det handlar dock om mindre tillförlitliga uppgifter om att man ”aktivit letar efter en köpare”, och man bör sannolikt inte dra alltför stora växlar på dem i nuläget. I ett internt meddelande till de anställda som läckt ut uppger Andy Rubin att ”Ingen (i nuläget inte ens jag själv) vet vad som blir bäst för företaget”. Rubin skriver även att man ”jobbar med banker för att få ihop pengar”. 

Tuff marknad

Essential släppte sin första telefon för ett år sedan och var bland annat först med en så kallad sensorpanel. Telefonen visade sig dock vara strulig och full med mjukvaruproblem och levde därmed inte upp till förväntningarna. Dessutom fick den en hel del kritik för att den visade sig vara i princip omöjlig att reparera. Många av problemen har rättats till vid det här laget, men det lär sannolikt bli svårt att övertyga konsumenterna efter den tuffa start som den första enheten fick. Telefonen har inte sålts i Europa, men har kunnat importeras. 

Källa