Vore praktiskt taget meningslöst

Uppgifter: Huaweis Mate 30-serie tycks inte bli aktuell för Europa

Den amerikanska svartlistningen av Huawei börjar nu få tydliga konsekvenser även i vår del av världen. Åtminstone om man får tro de färska uppgifter som gör gällande att nya Mate 30 Pro inte kommer att lanseras i Europa.

Publicerad Uppdaterad

Sedan USA införde sin svartlistning av Huawei så har det så här långt egentligen inte fått några direkt konkreta följder. De befintliga telefonerna påverkas inte, och dessutom har man fått uppskov med det embargo som sannolikt innebär att den kinesiska tillverkarens telefoner inte kan komma med Googles tjänster förinstallerade. Men när uppskovet snart har löpt ut och det vankas lansering av den nya flaggskeppsserien Mate 30, så kan det hela bli desto mer påtagligt. Enligt uppgifter från nederländska Let's Go Digital så ser det nämligen ut som att telefonerna inte kommer att bli aktuella för den europeiska marknaden. Utan tillgång till en fullfjädrad version av Android och tillhörande tjänster som till exempel Playbutiken eller Google Maps, så blir telefonerna förstås också helt ointressanta för de flesta européer. Det går förstås att kringgå vissa av restriktionerna på diverse sätt, men att man skulle hitta lösningar på alla de problem som uppstår till följd av svartlistningen faller nästan på sin egen orimlighet. 

Enligt de uppgifter som nu cirkulerar så kommer samtliga telefoner i den nya serien – det vill säga Mate 30, Mate 30 Pro, Mate 30 Lite och Mate 30 Porsche Design – inte att kunna köpas på de marknader som Huawei benämner som ”centrala Europa”, det vill säga de länder där man normalt sett säljer mest av sina telefoner i Europa (länder som Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien och Spanien). Huruvida de nordiska länderna också är slopade när det gäller lanseringen är i nuläget oklart, även om det knappast finns anledning att tro något annat. Presentationen av de nya Mate 30-telefonerna kommer att genomföras vid ett event i München i morgon, och möjligen klarnar bilden lite i samband med det. 

Källa