https://www.mobil.se/nyheter/uppgifter-instagram-har-ny-meddelandetjanst-under-utveckling
567452
Nyheter
Ska ge oerhört detaljerad information till följarna

Uppgifter: Instagram har ny meddelandetjänst under utveckling

Skisser på kommande appen Threads.
Instagram tycks av allt att döma gå vidare med sitt hänsynslösa kopierande av Snapchat.

Flera källor uppger att Facebook har en helt ny meddelandetjänst för Instagram under utveckling. Det ska handla om en så kallad kompanjonsapp till den ordinarie Instagram-appen enligt samma princip som Messenger är en kompanjonsapp till Facebook. Namnet på den nya tjänsten sägs vara Threads, men om det blir det slutgiltiga namnet är oklart. Den nya meddelandetjänsten ska vara ämnad för riktigt nära kontakter på det sociala bild- och videonätverket, och förutom att appen medger att man skickar klassiska textmeddelanden samt bild- och videoinnehåll, så tillhandahåller den även mycket detaljerad information om användarna. Dels kan man se exakt var de andra användarna befinner sig rent geografiskt, vilken hastighet de för närvarande rör sig i samt hur mycket batteritid de har kvar på sina telefoner. Just nu ska interna tester av appen pågå för fullt. 

Både Facebook och Instagram har valt att inte kommentera uppgifterna, men i maj upphörde man hur som helst med utvecklingen av meddelande-appen Direct, som man arbetat på sedan 2017. Detta efter att betatestare bland annat menat att det var frustrerande att behöva väla mellan Instagram och en annan app för att skicka meddelanden. Flera av de anställda som jobbat med Instagram Direct ska ha flyttats till Facebooks Messengerteam. Om och i så fall när den nya meddelandetjänsten för Instagram kan tänkas göra debut är i nuläget oklart, men det är inte omöjligt att en meddelandetjänst som primärt är ämnad för ens allra närmaste kontakter kan vara lockande. Det konceptet har ju inte minst visat sig fungera bra för Snapchat, som Instagram har kopierat framgångsrikt tidigare. 

Privata meddelanden framtiden

Tidigare i år, under Facebooks utvecklarkonferens F8 meddelade Facebook-grundaren Mark Zuckerberg att Facebooks fokus framöver ska vara personlig integritet och delning av innehåll i mindre grupper. Facebook vill även göra det möjligt att skicka meddelanden från olika enheter, vilket gör att till exempel Facebook Messenger kommer att få en datorversion också och inte som nu enbart som app eller i webbläsaren. Ytterligare en plan som presenterades under utvecklarkonferensen F8 i början av året var att Instagram, Whatsapp och Facebook Messenger ska integreras tydligare.  Det ska innebära att apparna fortfarande ska finnas separata var för sig, men att man ska kunna skicka meddelanden mellan, så en användare på Instagram ska kunna skicka ett meddelande direkt till någon som använder Whatsapp. Utöver att öppna för mer kommunikation mellan användarna är det säkerligen ett sätt för Facebook att enklare dela data och skapa marknadsföringskanaler och tjäna mer pengar på apparna. Hur den här visionen ska integreras med en eventuell Instagram Threads-app återstår då att se.