Påstås inte släppas förrän andra kvartalet 2020

Uppgifter: Nokia 9.1 Pureview försenad igen

Nokia 9 Pureview

Nokia 9.1 Pureview skulle från början ha planerats att släppas redan i slutet av den gångna sommaren. Men telefonen ska enligt färska uppgifter bli kraftigt försenad och dyker inte upp förrän nästa år.

Publicerad Uppdaterad

Nokia 9 Pureview presenterades i februari och släpptes senare under våren. Telefonen fick hyggligt fina omdömen, men blev kanske inte riktigt den stora hit som HMD Global hade hoppats på. När vi på Mobil testade treleofnen kom vi fram till att den inte kunde konkurrera med de bästa mobilkamerorna då och särskilt svag var telefonen på bilder i sämre ljus. De områden där telefonen skulle visa framfötterna var dynamiskt omfång och effekt med oskärpa i bakgrunden, men det misslyckades den med. Inte heller en senare uppdatering av mjukvaran lyckades åtgärda problemen helt. 

Redan försenad uppföljare

Uppföljaren Nokia 9.1 Pureview skulle därefter anlända någon gång strax efter sommaren. Var det tänkt. Det dök nämligen upp oväntade problem med kamerorna på telefonen som gjorde att man fick skjuta fram lanseringen till fjärde kvartalet 2019. Men den som hade hoppats på att kunna köpa telefonen framåt slutet av året lär bli besviken, åtminstone om uppgifter från källor till techläckaren och twittraren Nokia Anew är någonting att lita på. Den ofta korrekt informerade profilen uppger nu nämligen att Nokia 9.1 Pureview inte kommer att släppas förrän tidigast under andra kvartalet nästa år. Exakt vad som gjort att det hela drar ut på tiden är oklart, men de många flaggskepstelefoner som de största smartphonetillverkarna släppt på senare tid kan förstås vara en bidragande orsak.

Kan vänta på nytt systemchipp

Möjligen väntar man även in Qualcomms nya Snadragon 865-chipp, så att telefonen inte ska kännas inaktuell när den väl släpps. Tråkigt nog så börjar det bli mer regel än undantag att HMD Global skjuter fram lanseringar på det här viset, men samtidigt är det ju också välkommet att man vill ta fram så bra produkter som möjligt. Om det ligger någonting i uppgifterna återstår förstås att se. När Nokia 9 Pureview släpptes kom den utan det senaste systemchippet och anävnde istället den då förra generationens chipp kallat Snapdragon 845 medan konkurrenterna många av dem använde det då nylanserade Snapdragon 855. 

Källa