Lista

Utbytbart batteri + det visste du inte om Apple Watch

Vill du ha ut mer tid med din Apple Watch kan du byta ut batteriet. Men det finns även andra fakta som efter lanseringen nu har bekräftats.

Publicerad Uppdaterad

Har den utbytbart batteri?
Ja, batteriet är utbytbart, men det är inget du kan göra själv. Apple har bekräftat att batteriet kan bytas ut, men då handlar det om att du ska skicka in klockan till Apple som returnerar den med ett nytt batteri i. Det handlar alltså inte om att byta batteri i slutet av dagen för att få mer batteritid utan om att förlänga klockans totala livstid när batteriet är utslitet. Enligt uppgift ska batteriet hålla ungefär tre år.

Men hur är batteritiden?
18 timmar är den batteritid som Apple uppger. Den gäller vid normal användning. Då räknar Apple med att du kollar tiden 90 gånger, får 90 aviseringar i klockan, använder appar i 45 minuter och genomför ett träningspass då du lyssnar på musik via bluetooth från klockan i 30 minuter. Allt detta under en period på 18 timmar alltså så ska batteriet hålla så länge.

Om jag gör något annat då?
Om du bara använder klockan till en sak så har Apple särskilda batteritider för det:
Lyssna på musik: 6,5 timmar
Träning med pulsmätaren igång: 6,5 timmar
Kolla tiden fem gånger per timme: 48 timmar
Strömsparläge (endast se tid): 72 timmar

Hur snabbt laddas den då?
På en och en halv timme ska klockan laddas från 0 till 80 procents laddning. De sista 20 procenten tar en timme till.

Hur mycket musik kan jag spara i klockan?
Alla versioner av Apple Watch har 8 GB lagringsutrymme, men du kan bara spara upp till 2 GB musik i klockan, vilket är ungefär 300 låtar. Musiken kan du lyssna på via inbyggda högtalaren eller via bluetoothhörlurar. 

Men hur funkar resten av lagringsutrymmet?
För bilder kan man använda 75 MB. Bilder du sparar i klockan synkas dit via Icloud och tanken är att du bara ska ha fovoritbilderna. De storleksanpassas till skärmen och det ska därför få plats cirka hundra bilder. De återstående ca 6 GB används till viss del av klockans operativsystem. 

När släpps klockan?
Förbeställningar kan göras från den 10 april i Australien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Hong Kong, Japan, Storbritannien och USA. Säljstarten är sedan den 24 april.

I Sverige då?
Inga besked om det ännu, mer än att det på Apples sajt står att klockan kommer 2015.