https://www.mobil.se/nyheter/ute-nu-nyheterna-i-android-70-till-samsung-s7
562895
Nyheter
Nougat

Ute nu: Nyheterna i Android 7.0 till Samsung S7

Svenska Samsung Galaxy S7 och S7 Edge har nu fått uppdateringen till Android 7.0 Nougat.

Flera användare har rapporterat om det och även vi på Mobil kan konstatera att Android 7.0-uppdateringen nu finns till svenska Galaxy S7 och S7 Edge. Operatören Tre ser ut att vara först ut medan olåsta telefoner och de inköpta hos andra operatörer ännu inte fått uppdateringen. Telefonerna lanserades på Mobile World-mässan för ett knappt år sedan och får alltså nu det uppdaterade operativsystem som Google visade upp i form av en betaversion under våren 2016 och släppte till Nexus-enheter i augusti förra året. Android 7.0 innebär bland annat bättre strömsparfunktioner, mer innehåll direkt i appaviseringar och möjlighet att agera på innehållet utan att öppna appen. Uppdateringen innebär även möjlighet att köra flera appar i telefonen samtidigt, som då visas i delad skärm, men den funktionen har Samsung haft själva sedan tidigare.

Om du ännu inte fått avisering om uppdateringen kan du manuellt söka efter systemuppdateringar genom att gå till Inställningar, Om och sedan Systemuppdatering.

Utöver de nyheter som kommer alla användare av Android 7 tillgodo har Samsung även en del unika funktioner som märks i S7. Dit hör till exempel en uppdatering av viloskärmen kallad Always on display. I viloläget visar den nu inte bara klocka, kalender och så vidare utan även aviseringar som kommer till telefonen från appar och de visas i form av ikoner. Ett dubbeltryck på en av ikonerna tar dig direkt till den appen.

Prestandaläge ger sämre skärmupplösning
Bland de nyheter Samsung själva nämner specifikt finns nya prestandalägen, bättre snabbinställningar och effektivare hantering av lagringsutrymme för hämtade program, systemuppgraderingar och programinstallationer. Sedan tidigare har man även nämnt att uppgraderingen för S7:ans del ska innebära att gränssnittet vi såg introduceras i Note 7 nu ska komma till S7-serien vilket innebär ny inställningsmeny, generellt mer avskalat gränssnitt och bland annat nytt kameragränssnitt.

Mest intressant är kanske prestandalägena som innebär att skärmupplösningen i normalläget sänks. Den sänks för att spara på batteri och vill du ha samma upplösning som tidigare måste du själv gå in i inställningarna och justera det. Skillnaden mellan den högsta upplösningen och full-HD som telefonen byter till är inte påtaglig, medan den sämsta upplösningen (hd) innebär en tydligare försämring. Har du aktiverat ett mer begränsat läge kan du i rullgardinsmenyn aktivera det som kallas för Prestandaläge och som i praktiken gör telefonen som den brukade vara , alltså med bästa skärmupplösningen och dessutom med högre ljusstyrka i skärmen.

Titta efter de här nyheterna
Inställningsmenyn har ett helt nytt upplägg och här hittar vi även en del nyheter som det inte talats om. I inställningarna för skärm kan du aktivera en funktion för blåljusfilter. Det minskar mängden blått ljus och ger skärmen en mer brunaktig ton som ska vara bra särskilt på kvällen när du snart ska sova. I Inställningarna hittar vi även Samsung Cloud som gör att du kan synka utseendet på hemskärmen, bokmärken, bilder och annat. Fortfarande fungerar det dock bara att spara bilder och filmer som är sparade på internminnet och inte de som sparats på minneskortet.  

När man börjar använda telefonen märker man framförallt att animationer  tillkommit när man växlar mellan skärmar i en och samma app eller växlar mellan appar. I hemskärmen får man numera upp flera valmöjligheter när man håller in fingret på en ikon. Istället fom förut att bara ta bort appen från hemskärmen eller få information om den kan du nu även  avinstallera appen direkt från hemskärmen och ikonen du tryckte på börjar gunga upp och ner för att det ska bli tydligt vilken ikon valen gäller. 

Bilder