https://www.mobil.se/nyheter/utvecklaren-bakom-appen-tiktok-pastas-vilja-ta-fram-en-smartphone
567082
Nyheter
Kan vara en riktigt dålig idé

Utvecklaren bakom appen Tiktok påstås vilja ta fram en smartphone

Kinesiska Bytedance – det vill säga företaget bakom den omåttligt populära kortvideo-appen Tiktok – ska enligt uppgifter från källor med insyn i saken överväga att släppa en egen telefon.

Techhistorien lider knappast någon brist på varnande exempel när det handlar om techbolag som plötsligt får för sig att släppa en telefon. Vi säger bara Amazon och Facebook, så har vi nog sagt tillräckligt. Men den saken tycks ingalunda avskräcka apputvecklaren Bytedance, som enligt uppgifter från källor till finanstidningen Financial Times ska planera att släppa en smartphone. Visst, man har haft stora framgångar med sin app Tiktok – som fått miljontals ungdomar över hela världen att mima och dansa till musik i korta klipp – men att den saken skulle vara till någon som helst fördel på den extremt tuffa smartphonemarknaden är högst osannolikt. Enligt uppgifterna så ska Bytedance-vd:n Zhang Yiming sedan långt tillbaka ha drömt om att släppa en smartphone som kommer med företagets alla appar förinstallerade. Utöver Tiktok så ligger Bytedance även bakom en nyhetsaggregator-app, och man sägs även ha en musikstreamingtjänst under utveckling. 

Bytedance har sedan tidigare bekräftat att man inlett ett samarbete med telefontillverkaren Smartisan. Bytedance har även köpt en del av Smartisans patentportfölj och anställt några tidigare medarbetare hos telefontillverkaren, något som man påstått har en koppling till en satsning på utbildningsmarknaden. Möjligen har man dock bara mörkat planerna på en telefon. De flesta analytiker menar dock att det vore dumdristigt av Bytedance att ge sig in i smartphonesegmentet, då det inte finns tillstymmelse till utrymme på marknaden för dem.