Annons

Mer värme än vad som är bra

Värmeproblem för Mediateks nya processor

Tester pekar på värmeproblem för Mediateks nya Dimensity som drastiskt kan påverka prestandan.

Publicerad Uppdaterad

I takt med att mobilen Vivo X100 Pro med Mediateks nya processor Dimensity 9300 börjar komma ut så har också de första processortesterna börjat dyka upp, och de pekar på att processorn kan ha ett värmeproblem.

En del av bakgrunden och det speciella med Dimensity 9300 är dess arkitektur som består av ”all big core” eller enbart högprestandakärnor - fyra Cortex-X4-kärnor samt fyra Cortex-A720-kärnor. Det vanliga brukar annars vara en kombination av hög- och lågprestandakärnor.

Initiala processortester där man har pressat processorn för att mäta prestandan visar tydliga tecken på att ”all big core” orsakar sådana värmeproblem att processorn sänker prestandan för att inte överhettas. Testresultat som publicerats av Sahil Karoul visar på resultat med så kallade CPU throttling där processorn pressas maximalt, att prestandan går ner till under 50 procent av prestandan efter 2 minuter. Som en jämförelse har motsvarande testar med Snapdragon 8 Gen 2 visat att Qualcomms processor sjunker till 80 procent av prestandan efter 10 minuter.