Missa inte

Veckan som gick: Androidmotgång och magisk framtidslur

Vecka 4. Vårt test av drömluren Xiaomi Mi Mix var välläst och hörde till veckans mest efterlängtade. Läs här vad du inte får missa från veckan som gått.

Publicerad Uppdaterad

Det är många saker som gör kinesiska Xiaomis nya telefon Mi Mix till en riktigt eftertraktad drömlur. Dels bidrar det faktum att den officiellt bara släpps på den kinesiska marknaden. Det stoppar så klart inte mer eller mindre officiella importer hit till Sverige, men den begränsade tillgängligheten på telefonen bidrar ändå till den exklusiva känslan. Mer påverkar så klart det faktum att telefonen har så tunna skärmkanter. De är inte riktigt så tunna som Xiaomis uppenbarligen manipulerade produktbilder antyder, men fortfarande tillräckligt tunna för att man ska få en viss wow-känsla när man drar upp en film i helskärmsläge på telefonen. Jag tycker även att de tunna skärmkanterna på ett kompromisslöst vis förhöjer upplevelsen av innehållet utan att innebära nackdelar som Samsungs Edge-modeller med oavsiktliga skärmtryck.

Missa inte: Testet av drömluren Xiaomi Mi Mix

I mobilbranschen handlar mycket om att se framåt och upptäcka nästa stora grej. Det vill varje tillverkare göra och särskilt Samsung ser nog hellre framåt än tillbaka på de senaste månadernas Note 7-problem, även om de så klart måste förhålla sig till explosionerna och återvinna förtroendet hos kunderna genom att förklara hur de ska undvika att det händer igen. Det första steget tog de i veckan genom att släppa den rapport som skulle skingra alla frågetecken kring vad som egentligen var orsaken till bränderna. Det tycker jag inte att den gjorde. I korthet visar rapporten att batterierna bär skulden till problemen samtidigt som batteriets tilldelade utrymme i telefonen var för begränsat för att det skulle kunna expandera som ibland krävs. Vilken process som i praktiken fick detta att orsaka faktiska bränder är dock inte lika klart och flera frågetecken kvarstår fortfarande att räta ut.

Missa inte: Samsungs rapport: Därför brann Note 7

Missa inte: Testrapport om Samsung Galaxy A5 

Missa inte: Test av smartklockan Samsung Gear S3

Det var tydligt att Mobils läsare gärna använder sina mobiltelefoner även på semestern. Det visar engagemanget ni visat för nyheten om att Telenor numera skipat roamingavgifterna inte bara inom Europa utan även i Thailand. När operatörerna kämpar om att profilera sig i en annars väldigt likriktad marknad är det här ett tydligt sätt för Telenor att erbjuda mervärde.  

Missa inte: Surfa för vanliga datapotten även i Thailand

Utöver en hel del informationsläckor (inklusive trovärdiga bilder) inför mobilmässan MWC i Barcelona i slutet av februari har vi i veckan även rapporterat om att flera tillverkare haft problem med den efterlängtade uppdateringen av deras telefoner till Android 7.0 Nougat. 

Missa inte: Paus för Android 7.0. Igen.

Trevlig helg och väl mött nästa vecka.

Erik Mörner