https://www.mobil.se/nyheter/ven-samsung-misst-nks-ha-s-nkt-telefonprestanda
564653
Nyheter
Utreds i Italien

Även Samsung misstänks ha sänkt telefonprestanda

Att Apple medvetet sänkt prestandan på sina Iphone-enheter är klarlagt sedan en tid tillbaka. Men nu har misstankar om prestandasäkning även av Samsungs telefoner väckts. Den koreanska elektronikjätten ska nu utredas av de italienska konkurrensmyndigheterna, som menar att både Apple och Samsung kan ha genomfört prestandasänkningar för att få kunderna att köpa nya telefoner.

Den italienska konkurrensmyndigheten inleder nu en granskning av prestandasänkta telefoner, men det är inte enbart Apples Iphone man satt under luppen. Även Samsung misstänks nämligen av de italienska myndigheterna för att ha ägnat sig åt liknande prestandasänkningar av sina telefoner. Misstankarna baseras dels på klagomål från kunder, dels på sådant man kommit fram till vid ”en formell förundersökningsprocess”. Både Apple och Samsung är nu misstänkta för att ha ”haft som policy att utnyttja svagheter i vissa komponenter för att sänka prestandan på produkterna och förmå konsumenterna att köpa nyare versioner av dem”.  

Inga kommentarer

Det är första gången som Samsung nämns i sammanhanget och den koreanska elektronikjätten har ännu inte kommenterat saken. Den italienska konkurrensmyndigheten skriver att både Apple och Samsung dessutom har erbjudit kunderna mjukvaru-uppdateringar ”utan att redogöra för vilka konsekvenser uppdateringarna kan få”. Enligt myndigheten skulle de båda företagen därmed ha brutit mot flera paragrafer i italiensk konsumentlag. Nu återstår det att se vad utredningen kommer fram till. 

Ämnen