Kodak Ektra

Vi fotar med Kodaks nya kameramobil

Kodak Ektra heter en ny smartphone som lanseras under Kodaks namn.

Publicerad Uppdaterad

Designen med läder och metall för tankarna till en gammal analog Kodak-kamera, så där har säkert bolaget bakom telefonen tänkt helt rätt. Frågan är dock om dom tänkt tillräckligt långt. Bolaget som gör mobilen Kodak Ektra är samma so gör till exempel CAT:s tåliga mobiler och de har alltså specialiserat sig på att matcha varumärken från andra branscher med behov och målgrupper inom mobilbranschen.

Mest ett varumärke
Designen när det gäller hårdvara och material känns visserligen Kodak-trogen, men när jag tittar på kameraappen och gränssnittet i sig så känns det mest som en dålig ursäkt. Kameraappen är fylld med massor av små ikoner för inställningar, bland annat på ett lite virtuellt hjul som visserligen fungerar på analoga gamla kameror men knappast är lättanvänt i pekskärmsmotsvarighet. Översättningen till den digitala världen känns alltså undermålig. Rent kvalitetsmässigt så är kameran utrustad med en 21 megapixels kamerasensor från Sony. Den imponerar inte märkbart när vi testar i den begränsade möjlighet vi kan på mässan med telefonen fastbunden i ett metallsnöre.

Egen kameraapp
Kameraappen är som sagt unik för Kodakmobilen och utöver det skickar Kodak med ett par appar till men i övrigt är det en ren version av Android 6.0. Systemchippet är en kombination av tio kärnor i form av Mediatek Helio X20 som framförallt setts i nischade mobiler på den kinesiska marknaden. Som för att ytterligare poängtera retrodesignen finns dock som tillbehör ett antal olika läderväskor och fickor som man kan använda för att bära sin telefon i.