Tunn med bra skärm

Vi har känt på Sony Ericsson Arc

Den senaste medlemmen i Xperia-familjen visas på CES-mässan i Las Vegas. Vi letade upp Arc på mässgolvet.

Publicerad Uppdaterad

Att Arc presenteras på den annars ganska mobiltorra Ces-mässan beror nog på att Sony Ericsson vill göra plats för något annat på Mobile World Congress om en månad (Playstation-telefonen). Precis som LG och deras Black ligger fokus på bildkvalitet och skärm.

Upplösningen är inget revolutionerande, den ligger på 854x480 enligt representanten vi pratade med. Anledningen enligt honom till att upplösningen inte var högre skulle vara att det är fysiskt omöjligt att få in en högre upplösning på en så pass liten skärm. Samma talesperson förstod dock inte vad vi pratade om när vi påpekade att exempelvis Iphone 4 har högre upplösning på mindre skärmyta.

Den ”lilla” skärmen i det här fallet är en 4,2 tum stor modell som Sony Ericsson kallar för Reality Display. På ren svenska betyder det att det rör sig om en Super LCD-skärm av en lite mer uppdaterad form än de som sitter i exempelvis HTCs Desire HD. Bildprocessorn i mobilen är en mobil variant av Sonys Bravia-processor som används i företagets TV-apparater.

Ser vi bortom alla tjusiga namn och tekniker innebär det i alla fall en riktigt snygg skärm som, åtminstone i den ganska kontrollerade miljö vi testade den i, inte behöver skämmas alls. Samma sak kan sägas om kameran med Exmor R-sensor, som åtminstone på skärmen såg ut att ge riktigt bra bilder.

En annan notis är att skärmen numera stödjer multi touch, något den tidigare toppmodellen X10 helt och hållet saknar i dagsläget.

Arc kör Android 2.3 med Sony Ericssons eget Time- och Mediascape ovanpå.

Tunnheten gör att telefonen inte känns fullt så stor som vi hade väntat oss, men med en 4,2 tum stor skärm betyder det också att den inte är för alla just på grund av dess storlek. Den blir ytmässigt ungefär jämnstor med HTC Desire HD, vilket kräver ganska stora händer för att fungera bekvämt.