SMS på datorn

Vi har provat Android Messages via datorn

Googles senaste variant på textmeddelanden låter dig hantera sms via datorn. Vi har testat.

Publicerad Uppdaterad

Googles strategi för textmeddelanden har varit minst sagt rörig, och lösningen på varje problem har varit att lansera en ny, nästan likadan, tjänst. Googles senaste försök, efter att först Hangouts och sedan Allo misslyckats att bli den succé Google tänkt sig, är något oväntat sms, eller rättare sagt dess efterföljare. Genom att hoppa på standarden RCS hoppas man att få alla funktioner en textmeddelandetjänst har, men fortfarande kopplat till mobilnumret och utan att kräva abonnemang eller inloggning.

Det är förmodligen därför Google plötsligt börjar satsa på sin SMS-app, och nu introducerat en funktion för att läsa och skicka sms via datorn. Funktionen håller på att rullas ut successivt, exakt enligt vilket system vet vi inte, men bara en av våra telefoner har fått den. För att aktivera Messages på datorn måste funktionen slås på i inställningarna i Android-mobilens Messages-app. Har din mobiltillverkare en egen sms-app får du ladda ner Messages från Google Play och välja denna app som standard-app för sms.

Sedan går man in på https://messages.android.com/, där man får en qr-kod som man skannar av med mobilen. Då blir dator och mobil parkopplade, och på denna länk får du nu upp en webbversion av din mobils sms-app. Denna inkluderar din mobils adressbok så att du kan söka på namn om du vill skicka ett nytt meddelande.

Den stora fördelen är förstås att du kan svara på sms från datorns tangentbord i stället för att skriva på mobilskärmen. Du får också om du tackar ja till det notifieringar på datorn när du får sms.

Så många andra fördelar finns väl egentligen inte, för systemet har många begränsningar. Kopplingen är mellan mobil och datorns webbläsare, så om mobilen är av eller saknar dataanslutning funkar inte sms på datorn, och om webbläsaren är av får du inga notifieringar på datorn. Dator och mobil behöver i alla fall inte vara uppkopplade mot samma nätverk.

Har du mer än ett mobilnummer ser vi för närvarande inget sätt att para ihop bägge med datorn, utom med fulhacket att du använder mer än en webbläsare på datorn (äntligen ett användningsområde för Edge/Safari!).

Det är alltså en rätt begränsad funktion vi talar om. På många sätt mer begränsad än Apples lösning Imessages eller tredjepartsappar för att få sms till datorn. För att inte tala om plattformsoberoende chatt-tjänster som Facebook Messenger eller Googles eget Hangouts. Men är det sms du får kan det vara skönt att få dem på datorn, och Android Messages erbjuder nu trots allt ett relativt smärtfritt sätt att åstadkomma detta.